22.08.2018.
Službena Petrinja
   493
Bošnjačka večer folklora i sevdaha u Petrinji

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja održana je bošnjačka večer folklora i sevdaha.

Učesnici programa bili su kulturno umjetnička društva „Puračić" i „Kozara", Mehmed Goradža i tamburaški sastav „Pratelji", Pavao Anić, ženski pjevački zbor „Sevde" te tamburaški sastav „Odiseja". Na programu folklora i sevdaha prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje, Viktorija Kaleb koja je sve prisutne srdačno pozdravila u ime gradonačelnika grada Petrinje, Darinka Dumbovića i u svoje osobno ime te nastavila:

„Srce jednog grada je njegovo stanovništvo, njegovi ljudi, a to smo svi mi, građani Petrinje. Svatko od nas je jedinstven, neponovljiv i svatko ima zadaću u ovom malom , kratkom isječku vremena, kojeg zovemo život, učiniti ovaj svijet ljepšim i bogatijim , svatko ima šansu usrećiti i bližnjega pokraj sebe. Postoji bezbroj načina kojima se to može postići, ali je pjesma definitivno najbrži način kako razveseliti ljudsku dušu. Kažu da onaj tko pjeva, zlo ne misli... ali i da dvostruko moli. Dakle prava pjesma napisana srcem profinjene duše, dotiče i nebeske visine.

Naš grad svake godine ima priliku uživati u sevdalinkama te ljepoti plesa i folklora. Zahvaljujući najprije predanom radu i angažiranosti gospodina Hajrudina Kulašića, također želim s ovog mjesta izreći i riječi zahvale svim Bošnjacima koji su branili Domovinu Hrvatsku i za koju su mnogi dali živote.
Trudimo se ovaj grad, ovu našu Petrinju učiniti što ljepšim i toplijim mjestom za život. Za to nam je potreban svaki čovjek, svatko može dati svoj doprinos i ugraditi sebe, bitno je da se svaki posao i onaj ljudskim očima najneznatniji, najmanji radi s ljubavlju, sa srcem. Kad tomu dodamo, kako bi rekao naš gradonačelnik gospodin Darinko Dumbović i sve projekte koje želimo realizirati u Petrinji, uvjerena sam da će nas iz godine u godinu biti sve više i da će se u Petrinju ljudi doseljavati i ostajati. Neka iz naše Petrinje ide svima poruka ljubavi i mira. Naravno svima želim sretan Bajram! Uz naše izvođače, uživajmo i zapjevajmo zajedno nam svima drage sevdalinke. Živjeli!"

– rekla je Viktorija Kaleb.

 

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr