22.07.2019.
   580
Češko selo dobiva novi dječji vrtić, vrijedan 6.160.000 Kn

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović svečano je otvorio početak građenja dječjeg vrtića Češko selo u Petrinji. Građenje dječjeg vrtića dio je projekta „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ koji se nalazi unutar Intervencijskog plana Grada Petrinje. 

Ugovor projekta potpisali su gradonačelnik Darinko Dumbović i tadašnja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Petrinji dana 11.02.2019. Izvođač radova je Elektrocentar Petek d.o.o., a voditeljica projekta je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Vlasta Vuglec. Svečano otvorenje gradilišta blagoslovio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Gradonačelnik je samom projektu rekao ;

„Kad pogledamo ovaj sadržaj koji će dati nadgradnju boljeg života našoj djeci, onda mislim da nema boljih novaca i investicije nego da uložimo za njihovu budućnost. Ovaj objekt je ostao ovdje devastiran i napušten pa sam zbog toga donesao odluku da se napravi prenamjena iz društvenog doma u dječji vrtić. Ovdje se neće izgubiti društveni život jer gradska četvrt će ovdje imati svoje sjedište, a isto tako preko dvije trećine sadržaja će biti za predškolske uzraste djece. Zahvaljujem se svima koji su prepoznali grad Petrinju kao dobru strategiju za bolju budućnost naše djece gdje mislim da je ta naša strategija dala komponentu koja je važna zbog svega onoga što smo proživjeli u Domovinskom ratu i da je ovo temelj opstanka, da se ne može reći danas, sutra da nemam odvodnje, vode, igrališta, vrtića i svega onoga što imaju ostali gradovi.

Petrinja je srednjoeuropski gradić sa svojim prekrasnim ponudama koje je imala kroz svoju povijest, međutim sada koristimo europske fondove koji su izuzetno važni jer Grad Petrinja je imao samo 70 milijuna kuna proračuna, a sada ima preko 430 milijuna kuna i zato mogu reći da smo ogromno gradilište i zato tražim od izvođača, projektanata, nadzora koji su uzeli svoj dio kolača, odnosno europski novaca koji će naplatiti i dobiti na vrijeme. Ponavljam, nitko do sada u gradu Petrinji nije čekao niti jedan dan za plaćanje, nego smo mi čekala da li će oni radove završiti na vrijeme ili neće.

Država bi morala prepoznati što danas znači biti Petrinjac, što znači danas Petrinja u Europskoj Uniji koja bi treba imati standarde jer ako ne budemo imali standarde Europa s europskim novcima nam ne vrijedi jer ćemo biti samo statistika, statistika ne želimo biti jer smo to nekada bili u ratu.“

– zaključio je gradonačelnik.

Viši stručni suradnik za koordinaciju projekata Dino Žilić rekao je nešto više o projektu:

„Građenjem dječjeg vrtića grad Petrinja nastoji rasteretiti postojeće smještajne kapacitete i jedinice samog vrtića unutar grada, unaprijediti kvalitetu života same djece i njihovih roditelja, ali i unaprijediti kvalitete društvene i predškolske infrastrukture na ovom području. Izvođač radova je Elektrcentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada, a iznos same investicije je 6.160.000 kuna i plan izvođenje radova je 5 i pol mjeseci.“

– zaključio je Žilić.

Svečanosti su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Petrinje Nenad Radošević i zamjenica gradonačelnika dr. Viktoria Kaleb.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr