02.04.2018.
Službena Petrinja
   305
„Dan pisanica“ na Hrastovačkoj gori

Kod Planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovačkoj gori Hrvatsko planinarsko društvo „Sveti Duh“ iz Hrastovice organiziralo je tradicionalni Dan pisanica povodom blagdana Uskrsa.

Za djecu je organizirano skrivanje i traženje pisanica uz prigodan natjecateljsko-zabavni program; nošenje jaja u žlici, crtanje najljepše pisanice, tombola, a na kraju, najbolji su nagrađeni prigodnim darovima. Petrinjskim se planinarima tradicionalno na Danu pisanica pridružio i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je rekao:

„Došao sam ovdje čestitati svima Uskrs. Prekrasan je dan, prije svega drugi dan Uskrsa, najvažnije je da se ljudi druže. Ključ cijele priče je druženje poslje ovako krasnih blagdana. Ovo je i jedna dobra poruka odgovornosti prema prirodi. Ona je ta koja zbližava svakog čovjeka koji ima taj elementarni osjećaj za prirodu. Za prijatelje prirode danas se pokazuje da to nije priča samo za odrasle nego i za djecu koja su danas došla ovdje sa roditeljima. Nalazimo se u prostoru planinarskog doma koji je tu napravljen kako bi mnoge udruge dale svoje sadržaje i mislim da kroz te sadržaje možemo doći do ponude koja je jako važna, a to je turistička ponuda Grada Petrinje. Tu je i vidikovac koji je prekrasan i u njega smo uložili stotinjak tisuća kuna. Na veliko zadovoljstvo mogu reći da je Intervencijski plan taj i da ćemo u petom mjesecu ići sa naječajem, to je negdje oko milijun i pol kuna. To će biti jedna nadgradnja svemu onome što su generacije prošle kroz Hrastovačku i Zrinsku goru, mi smo za taj dio prirode u Gradu Petrinji sentimentalni. Nismo zadovoljni sa prostorom koji ponekad izgleda devastirano na način da su se promjenili neki novi stilovi života, gdje je došlo i do sječe šume koje možda kontolirano, ali ovo što sam danas vidio, malo sam zgrožen i nastavit ću i dalje sa onim svojim idejama koje sam sprovodio zadnjih desetak godina kako bi se puno kvalitetnije pozicionairali prema prirodi, odnosno prema Hrastovačkoj i Zrinskoj gori. Neposredna blizina svih naših izvora Grada Petrinje, da imamo svoje bunare, svoju vodu, to moramo čuvati i ne smijemo mijenjati prirodni svijet i okruženje, a jasno moramo reći i NE nuklearnom otpadu što je za mene kao gradonačelnika i saborskog zastupnika neprihvatljivo.“

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr