06.03.2019.
Službena Petrinja
   307
Europski dan logopedije

Gradonačelnik Darinko Dumbović danas je s voditeljicom Kabineta za logopedsku podršku Katarinom Matijević obilježio Europski dan logopedije. Već po trinaesti puta taj dan se obilježava u Republici Hrvatskoj međutim ovo je prvi puta da se obilježava u gradu Petrinji, a kao veliki poklon za sve korisnike kabineta za logopedsku podršku nabavljen je digitalni logopedski set. 

To je uređaj koji se koristi i pri dijagnostici, ali još češće u terapiji raznih naročito govornih poremećaja kao što su dislalije, dizartrije i mucanje, ali također postoje i programi koji pomažu djeci s disleksijom, disgrafijom, ali i odraslim osobama nakon trauma glave.

Gradonačelnik Darinko Dumbović ističe kako je prošlo najmanje četiri godine u potrazi za logopedom, te nastavlja

„Kada smo imali ambiciju da postanemo Grad-prijatelj djece u to isto vrijeme sam jako puno informacija dobivao iz školskih ustanova i ustanova dječjeg vrtića kako imamo problem i kako nam treba logoped. To se u našem sustavu pokazalo kao nemoguća misija i onda sam odlučio da je dosta natezanja, da mi logopeda moramo imati jer je jako puno djece koje imaju potrebe za logopedom. Mogu reći da taj problem imamo i u obitelji, kad pogledam unuke koje na neki način vodimo kroz život, a opet s druge strane im volimo tepat, a tako ih krivo učimo jer moraju dobiti prave riječi i izgovore. Evo danas smo dobili digitalni logopedski set koji je izvrstan i sam sam ga probao i mogu reći da je sigurno došao u prave ruke te da će dobiti jedan određeni standard i da će to biti jedan tehnička nadgradnja svega onoga što struka treba u logopediji. Na današnji dan, Europski dan logopeda drago mi je što pokazujemo da smo Grad – prijatelj djece i to u kontinuitetu s nadgradnjom svih standarda za našu djecu.“

Voditeljica Kabineta za logopedsku podršku Katarina Matijević napominje da je digitalni logopedski set zapravo nekakav standard logopedske opreme, te nastavlja:

„Posebno mi je drago da su Grad Petrinja i POU prepoznali važnost ulaganja, ne samo u ljudske resurse nego i u opremu koja je također prijeko potrebna za rad. Cijena digitalnog logopedskog seta iznosila je 19.000,00 kuna. Europski dan logopedije obilježava se radno, ovdje su manje-više svaki dan, dani otvorenih vrata i svi oni kojima je potrebna pomoć su svaki dan pozvani doći ovdje i porazgovarati sa mnom o onome što ih eventualno muči, dogovoriti se za pregled, terapiju i sl.“

Logopedica Matijević je iskazalo zadovoljstvo na dosadašnjem radu u Kabinetu. U prvih mjesec dana rada odrađeno je više od 150 individualnih logopedskih terapija, 13 kompletnih logopedskih dijagnostika i 10-tak logopedskih savjetovanja indivudalnih s roditeljima.

GALERIJA

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr