"> " />
   26.03.2019.
Službena Petrinja
   143
Gradonačelnik Dumbović u Sarajevu na konferenciji o problemu odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori

Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ naziv je konferencije održane jučer, 25. ožujka 2019. godine, u Sarajevu. Konferenciju je organizirao „Zeleni klub“ zastupnika parlamentarnih stranaka na različitim razinama vlasti u BiH s ciljem jačeg angažiranja u BiH radi suprostavljanja planovima Hrvatske da na području bivše vojarne "Čerkezovac" u općini Dvor izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. 

Potporu zahtjevima koji stižu iz BiH na sarajevskoj je konferenciji dao i gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

On je izjavio kako nije došao u Sarajevo politizirati, nego isključivo dati potporu zajedničkoj borbi da se nuklearni i radioaktivni otpad ne odlaže na području Trgovske gore te dodao:

Banovina i Pounje su najljepša područja za življenje i ekološku proizvodnju. U Hrvatskoj imamo stručnu procjenu da su u Sisačko-moslavačkoj županiji najviše prisutni tzv. crveni odroni. Na području Hrvatske Kostajnice je preko noći naprosto nestalo nekoliko kuća. Zato zajedno moramo raditi da se pronađe neka druga lokacija i spriječi moguća katastrofa

- zaključio je Dumbović.

Sudionici sarajevske konferencije su uputili apel hrvatskoj vladi da zaustavi sve aktivnosti oko pripremanja i otvaranja lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori i upozorili kako bi se čak dvije trećine eventualne štete od odlaganja nuklearnoga i radioaktivnoga otpada odnosile na BiH, pri čemu bi nesagledive posljedice, osim stanovništva, pretrpio i Nacionalni park Una. Pozdravili su prošlotjednu odluku Predsjedništva BiH da uputi pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću sa zahtjevom da se još jednom otvori dijalog oko Trgovske gore na najvišoj razini i da se odustane od te lokacije za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr