15.03.2019.
Službena Petrinja
   303
Izdana građevinska dozvola za Veteranski centar

Dana 14. ožujka 2019. godine u Maloj vijećnici grada Petrinje održana je tiskovna konferencija u vezi izdavanja Građevinske dozvole za Veteranski centar Petrinja. Na konferenciji su uz Darinka Dumbovića gradonačelnika Grada Petrinje i zamjenicu Viktoriju Kaleb prisustvovali prim. dr. Marina Kovač ravnateljica neuropsihijatrijske bolnice „Ivan Barbot“ Popovača i kordinatorica za projekte EU fondova iz zdravstva, Darko Dumbović predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, te članovi koordinacije Ivan Horvatić, Đurđa Bobinac, Mirko Putrić i Radovan Jakovović. 

Veteranski centar će se gradit na površini od 5 hektara na dijelu Vojarne „Zrin” u centru Petrinje u ulici Ivana Mažuranića, a dio sredstava za izgradnju osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj koja iznose 82.750,00 kuna.

Ciljanu skupinu veteranskih centara čine hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, civilni stradalnici iz Domovinskog rata, žrtve seksualnog nasilja iz Domovinskog rata, vojne i civilne stradalnike iz Drugog svjetskog rata, osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija, stradale pirotehničare i druge osobe za koje se utvrdi potreba za korištenjem usluga veteranskih centara. Korisnicima će biti dostupan privremeni i trajni smještaj te cjelodnevni i poludnevni boravak. Program veteranskog centra obuhvaća psihosocijalnu funkciju, radnu terapiju, edukaciju i savjetovanje, kineziterapiju te kulturne radionice.

Gradonačelnik Darinko Dumbović ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da je nakon tri i pol godine zajedničkog rada Ministarstvo branitelja na kraju izabralo Petrinju kao jedno od pet mjesta gdje će se graditi ovakvi centri:

„Ministar Medved je prije mjesec i pol dana u Saboru dobio pitanje za veteranske centre i on je upravo spomenuo da će prva građevinska dozvola biti sredinom ožujka i kada sam jučer od Vlaste i Ivana dobio informaciju za ovo, onda sam shvatio da je ovo jako važno, a sada idemo reći ministru, ajmo aplicirati.“

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović se zahvalio gradonačelniku i njegovim suradnicima te bivšem ministru branitelja Predragu Fredu Matiću za čijeg vremena je započeo ovaj projekt. Dumbović nije zaboravio ni sadašnjeg ministra:

„Zahvala i ministru Medvedu i njegovom timu i Vladi RH koja je u konačnici sve ovo verificirala da Petrinja dobije ovakav centar koji će biti multifunkcionalan koji će biti ne samo za hrvatske branitelje i njihove obitelji iz Petrinje, nego i za širi prostor županije i za sve one koji budu u potrebi ako tu bude prostora da se oni mogu smjestiti.“

Kada centar bude gotov dobar dio problema oko skrbi za braniteljsku populaciju će biti riješen. Ivan Begić iz odjela za prostorno uređenje je rekao da je dokumentacija opsežna, sadrži četrnaest mapa i da je velik dio posla izdavanjem ove građevinske dozvole gotov. Također, nakon otvorenja centra bit će otvoreno najmanje pedesetak radnih mjesta.

Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Dr.Ivan Barbot Popovača prim.dr.Marina Kovač je rekla kako je veteranski centar jedna sveobuhvatna ustanova koja skrbi o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata:

„I to na način da pruža i psihosocijalnu podršku i suport i da daje socijalnu podršku. To je jedan objedinjeni pristup. S jedne strane predviđa smještaj rezidencijalnog tipa, tipa stanovanja, a s druge strane za one kategorije branitelja kojima će to trebati kao smještaj u obliku hospicija, briga o teško oboljelim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Radi se o ljudima koji u vlastitom smještaju nemaju mogućnost. Ovaj smještaj će biti ili trajan ili privremen, ovisno o tome što će branitelju trebati.“

GALERIJA

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr