13.08.2018.
Službena Petrinja
   1056
Lovrenčevo u Petrinji

Središnja proslava blagdana Svetog Lovre počela je od ranog jutra već tradicionalnim predstavljanjem kulturne baštine

U središnjem gradskom parku KUD-ovi, obrtnici, OPG-i, udruge i institucije na svojim su štandovima izlagale svoje unikatne, vrlo zanimljive te uvijek po nečem posebne proizvode, ali i usluge, sve njih kao i svake godine obišao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je ovom prigodom rekao:

“Sveti Lovro je nešto posebno, on je simbol vjere, nade, želje i blagostanja, on nam daje do znanja da moramo svakodnevno biti bolji ljudi. Domovinski rat je taj koji je ostavio ovdje ogroman trag, ovdje se stvarala Hrvatska i ovdje su mnogi hrvatski branitelji ostali bez svojih života. Oni su utkani u temelj domovine i nikada neće biti zaboravljeni. Petrinja je nekada bila grad pjesme, limene glazbe, obrtnika, školstva, a danas je Petrinja i grad projekata kojih je realizirano ili u tijeku realizacije u vrijednosti više stotina milijuna”

poručio je Dumbović.

Posebna atrakcija u gradskom parku bio je mimohod Lovačke udruge „Fazan“ čije je sudionike pozdravio gradonačelnik Dumbović te ima se na kraju i sam pridružio. Prije Svete mise oko središnjeg gradskog parka kao i svake godine, prošla je svečana procesija u kojoj su sudjelovale brojne vjerske, kulturne i braniteljske udruge te vjernici, na čelu s gradonačelnikom Dumbovićem i Magdalenom Komes, predsjednicom Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Popodnevni program nastavljen je glazbeno-zabavnim programom u Glazbenom paviljonu u središnjem gradskom parku, a vrhunac središnje proslave Dana grada bio je nastup Lidije Bačić na Trgu hrvatskih branitelja. Gradonačelnik Darinko Dumbović iskazao je dobrodošlicu Lidiji, ali i zadovoljstvo što je još jedna proslava Svetog Lovre u Petrinji obavljena uspješno.

„Prekrasni dani su iza nas. Večeras možemo biti zadovoljni s koncertom, repertoarom kojeg smo ponudili na ovom našem podneblju. Gledajući da su iza nas Dani pobjede, domovinske zahvalnosti, Dani hrvatskih branitelja, obljetnica ZNG-a, na kraju Dan oslobođenja Petrinje i danas Lovrenčevo. Kada pogledam prepuni park, koliko je danas ljudi bilo, koliko smo bili raspoloženi, Sveti Lovro može biti zadovoljan. Drago mi je što smo imali jednu lepezu ponuda od jazza, tamburica, Massima Savića i na kraju Lidije. To su sve vrhunski izvođači i mislim da smo zadovoljili, manje-više, kriterije svakoga. Kada pogledamo i koncert Thompsona u Glini. Mislim da od Kupe do Une možemo biti zadovoljni s repertoarom kojeg smo ponudili. Hvala svima koji su došli, hvala svima koji su se veselili za Lovrenčevo, to nama jako puno znači kao Petrinjcima, jer to je naša svetinja koju mi čuvamo pazimo, veselimo se, čuvamo tradiciju, kulturu i običaje“

- zaključio je gradonačelnik Dumbović.

Lidija nam otkriva kako je publika u Petrinji bila savršena.

„Meni je bilo savršeno. Prošle godine kada sam bila u Mošćenici bilo mi je super, sada mi je bilo još bolje. Nadam se iduće godine ako opet dođem negdje u blizini da će biti svake godine sve bolje i bolje. Stvarno sam uživala, a publika je bila savršena. Svaka i njima čast kako su izdržali puna dva sata stalno tancat, plesat, pjevat. Ja sam se nekako navikla na to, ali mi je drago da je publika od početka do kraja aktivna kao i mi na pozornici. Ali moram reći u biti nakon svakog koncerta ode pet kilograma koliko se potrošim“

- rekla je Lidija.

Nakon koncerta Lidije Bačić svi posjetitelji su do jutarnjih sati uživali uz grupu Sjaj.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr