25.10.2018.
Petrinja
Zanimljivosti
   1094
„Mala hiša eksperimentov“ obišla OŠ Mate Lovraka u Petrinji

Danas se u OŠ Mate Lovraka u Petrinji provodi radionica „Mala hiša eksperimentov“. Ovo je prvi put da će se više od 450 učenika grada Petrinje okušati u pedeset eksperimenata koje im je, zahvaljujući donatorima, pripremila Hiša eksperimentov iz Ljubljane. 

Radionicu će voditi, voditeljica projekta Andreja Perat, a posjetila ju je Viktorija Kaleb zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje te Izabela Žilić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za Društvene djelatnosti.

Zamjenica je pozdravila sve prisutne u ime gradonačelnika Grada Petrine Darinka Dumbovića i u svoje osobno te je nastavila:

„Petrinja je četvrti grad koji se uključuje u ovaj hvale vrijedan projekt jer potiče kao prvo kreativnost i logično razmišljanje što je jako dobro i vjerojatno će netko od te djece koji budu danas radili na ovom projektu odlučiti se za zvanja poput elektrotehnike, strojarstva ili sličnih koji nam danas jako nedostaju. Ta buduća inteligencija Hrvatske se možda već danas stvara baš u ovim klupama.

Grad je kada je čuo za ideju koja košta otprilike 15 tisuća kuna, trećinu novca odmah uložio, podržavajući ih na svaki način da nam što više djece dođe u mogućnost da se educira i da nakon svega odluče ostati u Hrvatskoj.

To je za sada u ovim uvjetima jako teško i gotovo nezamislivo, ali dok oni narastu u inženjere trebati će im desetak godina, a do toga vremena nadam se da će Hrvatska u punom jeku promijeniti štošta, da će se sustav unaprijediti, poboljšati te da će mladi ljudi htjeti biti u Petrinji.

Za kraj bi poručila mladima da eksperimentiraju u fizici, kemiji, informatici, ali da nikako ne eksperimentiraju s drogama i alkoholom.“

– rekla je zamjenica.

Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Petrinja je bila u potrazi kako našim učenicima pokazati čime se sve u životu mogu baviti, a što nije moguće vidjeti u našem gradu te je posjetila „Hišu eksperimenata“ u Ljubljani.

„Uz pomoć donacija svakom djetetu u školi je omogućeno da besplatno sudjeluje u ovom programu. Osim djece iz osnovne škole Mate Lovrak pozvana su i djeca iz drugih škola koji će ima se u popodnevnim satima pridružiti kako bi se i oni okušali u eksperimentiranju. Nadam se da ćemo dio učenika potaknuti da se bave znanošću te da jednog dana budu znanstvenici, gospodarstvenici i nositelji razvoja RH.“

- zaključila je ravnateljica.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr