14.04.2018.
Službena Petrinja
   614
Nagradu za najbolju kobasicu na 12. Petrinjskoj kobasijadi dobio je Krešimir Žinić

U Petrinji je danas službeno otvorena Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva i 12. Petrinjska kobasijada koju organizira Grad Petrinja i koja okuplja brojne poljoprivredne gospodarstvenike i obrtnike koji ovom prilikom Petrinjcima i Petrinjkama, ali i brojnim drugim gostima nude i prezentiraju svoje rukotvorine i domaće, ekološki uzgojene proizvode.

U poslijepodnevnom kulturno – umjetničkom programu okupljene su zabavljali KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog, Tamburaška sekcija Folklornog ansambla Petrinjčica te HKUD Mošćenica i tamburaška skupina Stare tambure.

Na ovogodišnjoj Petrinjskoj kobasijadi nagradu za najbolju kobasicu dobio je Krešimir Žinić iz Marin Broda, drugu Alen Čačić iz Petrinje dok treće mjesto dijele Nikola Bajlović iz Luščana i Stanko Prečanica iz Petrinje. Rezultati su to nakon što je stručno povjerenstvo obradilo 58 uzoraka kobasica prikupljenih u zadnja dva dana za 12. Petrinjsku kobasijadu.

I ove godine najbolje su čekale vrijedne nagrade, te je tako prva nagrada nosila tri tisuće kuna kao i odojak Banijske šare svinje kojeg je donirala Udruga Banijska šara svinja u svrhu promocije autohtone domaće pasmine svinje, druga nagrada je bila dvije tisuće i treća je bila tisuću kuna.

Petrinjska kobasijada održavala se pod pokroviteljstvom Darinka Dumbovića, gradonačelnika Grada Petrinje i zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je čestitao najboljima te rekao kako jedna dobra gastronomska politika ima kontinuitet i smatra kako Petrinja treba svake godine sve više ulagati u ovakve ljudske resurse i proizvodnju, te dodao:

„Ja sam prije svega zadovoljan kao gradonačelnik što jedna dobra i lijepa tradicija živi u Petrinji, ta tradicija ima svoju prošlost i povijest, jer znamo da Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva je bila jedna vrijednost u kojoj smo sve ono što smo proizvodili i radili, ne samo u OPG-ima, nego i u samom Gavriloviću, koji je bio motorna snaga našeg kraja, i koji bi trebao biti ovdje nazočan i pokazati što je to prva petrinjska tvornica salame i kobasica“

Na kraju je dodao kako bi država i ministarstva trebala vidjeti ovo naše područje kao jednu trajnu vrijednost, a ne kao izgubljenu vrijednost Hrvatske. Nakon proglašenja pobjednika 12. Petrinjska kobasijada nastavljena je koncertom popularnog tamburaškog sastava – Begina.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr