"> " />
   27.01.2018.
Kultura
Službena Petrinja
   198
Noć muzeja svečano otvorena u Petrinji

Postrojavanjem povijesnih postrojbi Prve i Druge Banske pukovnije ispred Gradske uprave grada Petrinje započela je danas svečanost ovorenja manifestacije "Noć muzeja 2018."

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, zajedno sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb, Ivom Žinićem, županom Sisačko- moslavačke županije, Stjepanom Kostanjevićem, gradonačelnikom Grada Gline, te Ivicom Kuzmićem, načelnikom Općine Topusko, dočekao je povijesne postrojbe, te uzviknuvši „Vojnici, pozdrav Domovini!“ označio početak manifestacije.

Ovogodišnju, jedinstvenu, manifestaciju na našem području pod nazivom „Muzejska ruta Banovinom“ organiziralo je Društvo „Terra banalis“, koje je nakon svečanog postrojavanja predstavilo ovu manifestaciju u Maloj dvorani Hrvatskog doma. Ovom prigodom okupili su se brojni građani, gradski vijećnici Grada Petrinje s predsjednicom Magdalenom Komes, te ravnatelji ustanova, direktori poduzeća, predstavnici udruga i učenici Srednje škole Petrinja.

U Hrvatskom domu, u ime domaćina Grada Petrinje, goste je pozdravio gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je rekao:

„Hvala Društvu „Terra banalis“ koji ste nas na neki način okupili. Pokazujemo ono što je najvažnije, kvalitetnu i dobru kulturalnost i energiju jer imamo što pokazati, imamo ono što smo naslijedili od svojih iz povijesti i siguran sam da to kroz ovakva pokazivanja čvrsto držimo u svojim rukama i to nećemo ispuštati. Biti i baviti se kulturom, tradicijom, običajima i svime onime što smo pokazali kroz prošlost je trajna vrijednost. Svi gradovi od Une do Kupe su u svim povijesnim razdobljima platili ogromnu cijenu i uvijek smo se kroz ratove, kroz vojsku uspinjali i dizali. Ostale su te vrijednosti i danas svjedočimo tim vrijednostima. Nadam se da će ova priča ostati priča u kontinuitetu jer Grad Petrinja svake godine nastoji biti dio zajednice svih gradova u Republici Hrvatskoj, a to je preko 100 i da obilježimo „Noć muzeja“. „Noć muzeja“ uvijek pamtimo po tome kako sova predstavlja simboliku, sova koja govori kroz tu noć da se gleda u prošlost, sadašnjost, ali da se mora gledati i kroz budućnost. Mislim da ona daje tu poruku i kroz tu poruku možemo sigurno zajedno graditi dobre odnose i čuvati ono što smo dobili u nasljeđe. Želim da ova karavana kulture i svega onoga što moramo zadržati da da poruku, ono što je najvažnije, ljubavi i zajedništva koje trebamo imati na ovim prostorima jer znamo da sve što smo prošli ovdje na našem području nije bila mala stvar. Zahvaljujem se još jednom sve i jednoj udruzi koje su dale ovdje doprinos, najviše se zahvaljujem ovim hrabrim vojnicima i zapovjedniku i drago mi je da je to bilo ispred Gradske uprave Grada Petrinje.“

Prisutne su pozdravili i načelnik Kuzmić, gradonačelnik Kostanjević i župan Žinić, te su se potom uputili u Galeriju „Krsto Hegedušić“ gdje su razgledali izložbu pod nazivom „Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija“ te „Petrinjska zemla,materijal“.

Nakon izložbe svi zainteresirani krenuli su put Gline na daljnji program „Noći muzeja“ koja se ovu večer održava istovremeno u sva tri grada; Petrinja, Glina, Hrvatska Kostajnica i općini Topusko.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr