31.05.2019.
Službena Petrinja
   213
Obilježavanje 30. svibnja, nekadašnjeg Dana državnosti

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje organizirala je obilježavanje bivšeg Dana državnosti 30.svibnja na kojoj je nazočila i zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb. Svečanost je započela paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Sveti Benediktu i kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću.

Zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb tijekom svečanosti obratila se ovim riječima:

„Danas smo ovdje na odavanju počasti hrvatskim braniteljima sjećajući se današnjeg dana koji je obilježio našu povijest za vječnost nakon 100 godina. Stvorili smo prvi put državni sabor i tada je stvorena Hrvatska država i taj dan je zlatnim slovima zapisano svako hrvatsko srce. Plakali smo, veselili se od prkosa, bola, radosti i nade gledajući slike s Jelačić placa. Prvi predsjednik i otac domovine dr. Franjo Tuđman donio je na trg povijesnu simboličnu kolijevku kao novorođeno dijete i tri stvari unutra koje je položio pred pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem, a to je bio kruh, nalivpero i zlatni dukat u znak blagostanja, u razvoju zemlji znanja i bogatstva. Od toga hvala bogu nešto i imamo, ovo da bude afirmativno imati ćemo ako bog da prekrasna smo zemlja, narod dobrih ljudi, visoko obrazovnih, svakim danom generacije su sve pametnije i bolje. Nadam se da će ta naša nova Hrvatska baš onako kako smo željeli zaživjet punim plućima i da se više nitko neće iseljavati dapače da će žrtve naših branitelja kojih se sjećamo stvarno biti sa svrhom, a ne uzalud.“

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata izjavio je sljedeće:

„S obzirom da je 30.svibnja naš nekako tradicijski Dan državnosti za branitelje i dragovoljce Domovinskog rata koji su bili aktivni 91.g. Dan koji je označio, nama koji smo tamo bili nešto što se zove stvaranje hrvatske države i kako pjesma kaže danas je 30. Svibnja - Hrvatske rođendan.

Mi smo imali inicijativu prije desetak godina, kada je bila predsjednica Vlade Jadranka Kosor i prije nje Ivo Sanader gdje smo tražili i izrazili naše mišljenje gdje bi voljeli da se u skladu sa zakonskim mogućnostima vrati Dan državnosti, nikad nismo dobili odgovor i mi smo nastavili onako intimno u tišini, između sebe doći zapaliti svijeće, obići naše prijatelje koji su poginuli, popiti koje piće, proslaviti. Ali nije bilo godine da mi nismo taj datum obilježili.

S Obzirom da se po medijima počelo špekulirati da sadašnji premijer Andrej Plenković želi da se vrati Dan državnosti odlučili smo da se ponovno nađemo i obilježimo to kako treba, nekakvim blagim protokolom gdje će sudjelovati i Grad Petrinja. Jednostavno želimo poslati službenu poruku i Hrvatskom saboru, gdje se donose takve odluke i Hrvatskoj vladi ; vratite nam ratni, braniteljski Dan državnosti – 30. svibnja .“

- zaključio je Dumbović

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr