31.05.2019.
Službena Petrinja
   374
Obilježavanje dana Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Obilježavanju Dana Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ime gradonačelnika Grada Petrinje jučer, 30. svibnja  2019. godine,  prisustvovala je zamjenica gradonačelnika, Viktorija Kaleb koja je izrazila zadovoljstvo što se nalazi na proslavi Dana fakulteta, jednog od najstarijih učilišta u Hrvatskoj.

„Danas je za naš hrvatski narod itekako značajan dan, osim ovog velikog kulturnog događaja, imamo sjećanje na Dan stvaranja Hrvatskog sabora, na Dan državnosti, 30. svibanj, i ne mogu se ovom prilikom ne sjetiti trenutka kada je pokojni predsjednik Tuđman tadašnjem poglavaru katoličke crkve, pokojnom kardinalu Kuhariću, u kolijevku stavio kruh, nalivpero i zlatni dukat i to je bilo jako simbolično i važno, značilo je kruh kao za zemlju blagostanja, nalivpero za zemlju obrazovanja i zlatni dukat za zemlju bogatstva. Koliko smo u tome uspjeli to ćete prosuditi sami. Danas je i Dan Spasova ili Uzašašća Gospodinova tako da je danas trostruko slavlje, duboko, simbolično, važno za hrvatski identitet, važno da ova mladost zna na čemu se gradi hrvatski identitet stoljećima a to su upravo te tri vrijednosti – bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, te tri vrijednosti se ne mogu izbaciti bez obzira na globalizam i pokušaje zapadnog svijeta da globalizira svijet i napravi jednu veliku državu, novi svjetski poredak to je u Hrvatskoj gotovo nemoguće. Obrazovanje je jedna od karika koja doprinosi kulturi hrvatskog naroda definitivno da je znanje moć, u Hrvatskoj nažalost još nije, znamo kako to ide, ali u uređenim i sređenim zemljama jest ali nadam se jednog dana da i u Hrvatskoj će doći to vrijeme da će se ljudi mjeriti samo po znanju i sposobnostima i kvalitetama kao čovjek a nikakve druge stvari neće biti bitne."

– zaključila je zamjenica.

Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ovom prigodom je istaknuo:

„Ono što je neupitno jest da Sveučilište u Zagrebu u suradnji s lokalnom samoupravom potiče i promiče razvoj našeg Odsjeka Učiteljskog studija Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine slavimo stogodišnjicu, jedno od najstarijih sveučilišta u RH osnovano 1669. godine, to je mjerilo i jamstvo kvalitete ali i obveza za nove generacije.“

Marko Badrić, prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta (Petrinja), rekao je nešto više o samom Odsjeku:

„Imamo 545 studenata, što redovnih što izvanrednih studenata. Obrazujemo buduće učitelje i odgojitelje, radimo sve na boljitku razvoja naše Županije, grada a i Republike Hrvatske. Zadovoljni smo u protekloj godini što smo ostvarili energetsku obnovu, zgrada nam je sada nova, ostvarujemo ogromne uštede. U sljedećem razdoblju želimo još više oplemeniti ovaj unutarnji prostor koji sada izvana izgleda lijepo ali želimo da i unutra bude lijep, želimo nove projekte da Petrinja postane prepoznatljiv grad učitelja.“

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr