26.03.2018.
Službena Petrinja
   417
Obilježen Dan narcisa u Petrinji

Obilježavanjem Dana narcisa želi se potaknuti svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Tako se u ovo obilježavanje uključila Petrinjska kuća zdravlja čije su članice Udruge „Naš život“ zajedno s Darinkom Dumbovićem, gradonačelnikom Grada Petrinje na gradskoj tržnici ženama dijelile narcise kao simbol proljeća, života te letke s informacijama o ovoj bolesti. 

„Ako ćemo slušati struku, onda sigurno da je prevencija nešto što je najvažnije i nju u svakom slučaju treba poticati i na ovaj način dati jednu opomenu svima nama koji mislimo da se nama neće ništa dogoditi. Nama se ipak svima i oko nas bolest može dogoditi i zato je prevencija tu na prvom mjestu. Zahvaljujem svima koji su se danas odazvali i koji su potaknuli na obilježavanje Dana narcisa kojim dajemo poruku kako se približiti problemu i kako se „hrvati“sa svim onim što zloćudne bolesti nose sa sobom. U našoj Strategiji razvoja Grada Petrinje imamo našu Petrinjsku kuću zdravlja, ali imamo i partnere Petrinjske kuće zdravlja kao što su zdravstvene ustanove. Imamo tu i mnoge udruge, civilne inicijative i sve one volontere koji kroz ovakve akcije i edukacije daju jasnu poruku : „ajmo svi dati sve od sebe da svaka bolest ima svoje „ime i prezime“, ali i ono što je najvažnije, da slušamo struku i da se educiramo.“

- rekao je Dumbović.

Gradonačelnik Dumbović podsjetio je kako je nekoliko zadnjih godina za „Petrinjski sajam zdravlja“ te različite druge preventivne javnozdravstvene akcije u Petrinju bio dopreman i mobilni mamograf. Najavio je kako će uz pomoć Grada Zagreba to nastojati omogućiti i ove godine.

Rada Vlak, predsjednica Udruge „Naš život“ istaknula je kako Petrinjska kuća zdravlja obilježava Dan narcisa u sklopu Nacionalnog programa prevencije raka dojke te dodala:

“Želimo taj Dan obilježiti u cilju edukacije naših sugrađanki. Naime, karcinom dojke je bolest od koje danas u Hrvatskoj oboli oko 2600 žena, a oko 1000 umre. Znači, prevencija je jako bitna i ovom akcijom želimo potaknuti žene da vode brigu o sebi, da idu redovito na preglede, da se educiraju za samopreglede, jer uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Rano otkrivanje raka dojke u velikom postotku smanjuje mortalitet od ove bolesti.“

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr