"> " />
   20.10.2018.
Petrinja
Kultura
   883
Održan 3. Festival ojkača u Petrinji

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta" Zagreb, Pododbor Petrinja je večeras održalo 3. Festival „Ojkača" u Velikoj dvorani POU Hrvatskog doma Petrinja. Cilj Festivala je revitalizirati najstariji oblik pjevanja naroda ovih krajeva, a to je dvoglasno pjevanje zvano „ojkača" koju će sudionici Festivala nastaviti njegovati i čuvati, ali i poticati mlađe pjevače da se uključe u procese revitalizacije izvornog narodnog pjevanja. 

Na Festivalu je bio nazočan i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje.

„Možemo reći da su na Festivalu svi pokazali što znaju oko ojkače, ojkalice i svemu onom što se kroz pjesmu može poručiti. Ojkanje je posebne specifičnost glasa i svega onoga što mnoge generacije nisu vidjele niti naučile, ali kad pogledamo ove mlade ljude vidimo da se gradi nešto što smo baštinili i što je prepoznao i UNESCO i svi ostali koji su uvidjeli da to treba čuvati.

Na festivalu su došli ljudi iz različitih krajeva, a Petrinja je otvoren grad, odnosno grad koji je drage volje bio domaćin bez obzira na mnoge razlike koje su bile te mislim da smo napravili jedan zajednički rezultat. S tim rezultatom dajemo poruku da je pjesma ta koja je prošla i prolazi mnoge granice i za nju je najvažnije da ona bude gostoljubiva, odnosno da ima dobru i lijepu poruku.

Ovdje su se mnogi KUD-ovi, mnogi prijatelji glazbe i svega onoga što baštinimo kao bogati kraj s kulturom i tradicijom primili za ruke. Pokazali su da sve različitosti koje imaju se mogu vidjeti na njihovim nošnjama koje imaju jaku puno različitih boja. Sve te boje daju jednu cjelinu, spektar i poruku da su oni zajedno i te boje daju na kraju krajeva jednu u meni sadržajnu priču da se ne mogu razdvajati, to je na nošnjama, to mora biti i kada se prime za ruke.

U ovom trenutku se mogu aslocirati na to što me na neki način podsjeća kada dođem u crkvu, a to je kada svećenik kaže dajte jedni drugima mir, pružite jedni drugima ruke, dajte svoj mir. Mislim da je to najvažnije da pružimo jedni drugima ruku i da damo mir, to je ono što je najvažnije za večeras jer kroz taj mir smo pokazali koja je kvaliteta života koja će biti u gradu Petrinji bez razlike na različitosti.
Zahvaljujem se svima koja su dali visoku razinu domaćinstva ovdje, zahvaljujem se svim Udrugama koje su proistekle iz Domovinskog rata, koji su bili i ostali dostojanstveni na razini one poruke jer znamo da su naši hrvatski branitelji jedan orijentir koji će uvijek imati pravo reći svoje mišljenje. To je Petrinja večeras i zato sam ponosan i sretan kao gradonačelnik.“

– zaključio je Dumbović.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr