Stožer civilne zaštite|

U Velikoj vijećnici Grada Petrinje održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Petrinje na kojem su podneseni izvještaji o obavljenim aktivnostima.

Gradonačelnik Dumbović uvodno je rekao kako želi da građani petrinje budu upoznati s aktivnostima koje se provode potaknut incidentnom situacijom koja je aktualna na benzinskoj pumpi u našem gradu te slijedom toga razumije želju građana da budu upoznati sa situacijom u svom gradu. Istaknuo je kako moramo biti svjesni da se ne možemo opustiti  jer je virus i dalje ovdje, blizu nas i da ne smijemo potcjenjivati virus za koji nemamo lijek. Dumbović je naglasio kako je Stožer Grada Petrinje pozorno slušao i slijedio upute Nacionalnog stožera te ih nastojao provesti u korist svih građana Grada Petrinje.

Izvještaje su podnijeli poduzeće Komunalac d.o.o. Petrinja, Crveni križ Petrinja, Javna vatrogasna postrojba Petrinja, Policijska postaja Petrinja, Petrinjska kuća zdravlja te Dom zdravlja Petrinja.

Izvještaj za poduzeće  Komunalac d.o.o. Petrinja podnijela je Ivana Lamza, zamjenica direktora koja je istaknula kako je poduzeće Komunalac od početka uključen u posao civilne zaštite te odradio većinu operativnih poslova kao što je ograđivanje dječjih igrališta, nasipa i parka,  svakodnevna dezinfekcija tržnice,  dezinfekcija 53 stambene zgrade u gradu.

Izvještaj za Gradsko društvo crvenog križa Petrinja za razdoblje od 16. ožujka do 22. travnja podnijela je ravnateljica Ivana Malović, koja je navela kako je uz dva zaposlenika Crvenog križa u opticaju i 8 volontera. Aktivnosti koje je Crveni križ  su usluga nabavke lijekova, namirnica, higijenskih potrepština za rizičnu skupinu stanovništva. Imaju otprilike 80 korisnika koji redovito  traže njihove usluge te je  istaknula je kako je njihova usluga besplatna, a volonteri su obučeni kako  na siguran način pružati usluge korisnicima. Primljeno je oko 950 poziva, odrađeno je oko 100 volonterskih sati, napravljeno je 1300 km službenim vozilom uz napomenu da volonteri aktivnosti odrađuju i pješice, biciklom ili vlastitim vozilom. Istaknula je kako se za svaku obavljenu uslugu izda potvrda s podacima koji volonter i kada ju je odradio kako bi se u slučaju pojave zaraze mogli pratiti kontakti. Navela je i kako je na zamolbu ministra Krstičevića organizirana i izvanredna akcija dobrovoljnog  darivanja krvi u vojarni u Petrinji i najavila  sljedeću gradsku akciju dobrovoljnog darivanja krvi za 11. svibnja te zamolila da se što više darivatelja odazove akciji.

Ispred Policijske postaje Petrinja izvještaje je podnio Ivica Karanović, pomoćnik načelnika koji je naveo kako jedio aktivnosti koje policijska postaja obavlja i nadzor provođenja sigurnosnih mjera samoizolacije. Trenutno je na području Grada Petrinje 57 osoba s izrečenom mjerom samoizolacije. Od 19. ožujka bila su evidentirana dva slučaja kršenja mjere samoizolacije te jedan ugostiteljski objekt koji je kršio odredbu obustave rada. Problematika i aktivnosti po pitanju migrantske krize su na ovom području smanjene i trenutno su prema informacijama usmjerene na područje koje je bliže slovenskoj granici. S ponovnom uspostavom javnog prijevoza očekuje se i ponovna aktivacija tog problema. Pomoćnik načelnika Karanović istaknuo je kako su   na nivou županije ustrojeni timovi koji će nadzirati domove za starije i nemoćne u čemu sudjeluju i djelatnici PP Petrinja.

Svoj izvještaj podnijela je i Petrinjska kuća zdravlja u kojoj je veliki dio aktivnosti Stožera bio smješten. Kako je u izvješću navela Rada Vlak, predsjednica udruge Naš život, u Petrinjskoj kući zdravlja podijeljeno je 18 tisuća maski- građanima koji su osobno dolazili, a vršili su i distribuciju u domove umirovljenika, zdravstvene ustanove i ostale institucije. Izlazili su u susret i građanima kojima je trebalo pomoć pri odlasku u banku, trgovinu i slično.

Dr. Blanka Jurišić Grahovac iznijela je informacije o funkcioniranju Doma zdravlja Petrinja istaknuvši kako covid ambulanata uredno radi  po najnovijim smjernicama te se u prosjeku 10 pacijenata dnevno upućuje na testiranje. Do sada su svi upućeni bili negativni, isto kao i svi febrilni pacijenti iz Doma umirovljenika. Jurišić Grahovac  je istaknula kako se sva akutna stanja i pogoršanja kroničnih stanja  uredno obrađuju i upućuju u OB Sisak ali i kako se redovna kolotečina djelovanja Doma zdravlja i obiteljskih liječnika polako uspostavlja.

Comments are closed.

Close Search Window