06.06.2018.
Službena Petrinja
   798
Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje

Jedanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje održana je danas, 5. lipnja 2018. godine s početkom u 11,00 sati u Velikoj vijećnici Grada Petrinje. Na samom početku vijećnici su imali određene izmjene zapisnika sa 9. sjednice Gradskog vijeća, a nakon toga su prihvatiti dnevni red sa 11. sjednice Gradskog vijeća uz izbacivanje točke 12. vezane za Ugovor o pripajanju društva Vodoopskrba Kupa d.o.o. društvu Sisački vodovod d.o.o.

U sklopu Aktualnog sata postavljana su pitanja gradonačelniku Darinku Dumboviću i suradnicima, a sudjelovali su sljedeći vijećnici:

Vijećnika Željka Tonkovića zanimalo je produljenje Ugovora za financiranje dnevnog boravka u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića. Na što je gradonačelnik odgovorio da mu je žao što Izmjene i dopune proračuna za 2018.godinu nisu uvrštene u dnevni red, te da glasine o ukidanju nisu točne. Dnevnog boravka za osnovnoškolce će biti do Nove godine odgovorio je Darinko Dumbović.
Nenada Radoševića zanimalo je pitanje klizišta u Prnjavoru Čuntićkom i sigurnost stanovništva. Gradonačelnik je odgovorio da su sve radnje poduzete, te sa Geološko, rudarsko, naftnim institutom utvrdilo stanje koje doista alarmantno, a poduzimaju se sve mjere i plasiralo se s troškovnikom na Ministarstvo graditeljstva i čekaju se odgovori. Radi se o 600.000 kn za koje ukoliko ne bude sredstava od Ministarstva morat će se ići na kreditno zaduženje.

Ujedno još su i druga klizišta na području grada Petrinje navedena, a samo Brest i ono u Voćarskoj ulici imaju glavne projekte, a Hrvatska bi trebala imati svoje prioritete koje bi išli prema Fondovima za rješavanje, naglasio je gradonačelnik DumboviDrugo pitanje je bilo vezano za Alomeraciju u Petrinji, a odgovorio je direktor Privrede Zoran Zehner koji je naglasio kako je to opsežna mreža poslova, pročistača otpadnih voda, jedan natječaj za provedbu je produljio rok. Poslovi su u tijeku, sve je u financijskim okvirima, kada su problemi ide se popravljati, pa javna nabava i ostali segmenti. Teška je bila zima, sada je ljeto i prašina, oštećeni auti, ali se radi na tome da se sve vrati u prvobitno stanje, ili da bude još bolje, intenzivira se nadzor i aglomeracija ide dalje.

Petra Ćosića je zanimalo koje su demografske mjere u gradu poduzete kako obitelji ne bi odlazile iz Petrinje, te kada će biti izbori za Vijeća Gradskih četvrti i MO grada Petrinje.

Gradonačelnik je odgovorio kako je Gradsko vijeće nadležno za navedene izbore. O demografskim mjerama je Republika Hrvatska trebala još prije 5-6 g. donijeti odluku i to je globalni problem i sve je trebalo usmjeriti na tadašnje predpristupne fondove, nije to samo petrinjski problem- istaknuo je gradonačelnik Darinko Dumbović
Mihaela Jurića zanimalo je gradsko kupalište, koncesija i u kojoj fazi je uređenja, te također radovi na Aglomeraciji i intenzitet koji slijedi. Gradonačelnik je za kupalište rekao da je dato Poslovnim zonama na korištenje i 15.6. se priprema otvorenje sezone kupališta i pozvao sve na cjelovečernji koncert Massima.

Oko Aglomeracije gradonačelnik je ponovio da je u radovima 130 km prekopanih prometnica, ide nova studija sa Hrvatskim vodama, konačno je došlo vrijeme da se stara mreža zamjeni.
Svjetlana Lazić je pitala vezano za Intervencijski plan i raspisivanje natječaja za gospodarstvenike i obrtnike ili javni poziv za njih. Također se osvrnula na Zakon o poljoprivrednom zemljištu i neprovedbi za grad Petrinju.

Na određena pitanja odgovorio je privremeni pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić koji je našao nelogičnosti u provedbi, te se obvezao pisano odgovoriti na navedena pitanja.
Dalje se raspravljalo se o 12 točaka Dnevnog reda.

Tijekom sjednice usvojeno je izvješće Radne skupine Gradskog vijeća o poduzetim radnjama u svezi izgradnje reciklažnog dvorišta u Petrinji o čemu je izvjestila Vlasta Vuglec, privr. pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine, a sudjelovalo je više vijećnika.
Dalje se razmatralo o Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Petrinje za 2016. godinu o čemu je izvjestila Ivana Kordić, privr. pročelnica UO za financije, proračun i na platu potraživanja. Izvješće je većinom glasova usvojeno.

Ujedno usvojena su Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Petrinje, o izvršenju Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2017. godinu kao i Izvješće o izvršenju Programa zaštite okoliša Grada Petrinje za 2017. godinu, Usvojene su također Izmjene Programa utroška sredstava od prodaje obiteljskih kuća i stanova u državnom vlasništvu na području Grada Petrinje u 2018. godini. Gradski vijećnici su još donijeli Odluku o povlačenju Odluke o izmjeni Odluke o prodaji nekretnina u PZ Mošćenica - Poljana i doradi, usvojena je izmjenjena Odluka o stjecanju, upravljanju, korištenju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Petrinje, te o sklapanju Sporazuma o suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja u svrhu provedbe projekta "Uspostava veteranskog centra u Petrinji"

Na samom kraju donesena je i Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje o čemu je izvjestio Joso Grahovac, privr. pročelnik UO za društvene djelatnosti.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr