01.02.2019.
Službena Petrinja
   565
Održana 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje
Dana 31. siječnja 2019. godine, u Velikoj vijećnici Grada Petrinje održana je 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. Sjednica je započela usvajanjem Skraćenog zapisnika s zadnje i predzadnje, 18. i 19. sjednice Gradskog vijeća te nastavljena Aktualnim satom u sklopu kojeg su gradski vijećnici postavljali pitanja Darinku Dumboviću, gradonačelniku Grada Petrinje i suradnicima.

Prvo pitanje postavio je vijećnik Mihael Jurić, a odnosilo se na Aglomeraciju, odnosno tko će platiti štete nastale na asfaltu koji je već postavljen, a sve je odgovorio gradonačelnik Darinko Dumbović:

„Kao što znamo Grad Petrinja ima stari i devastirani kanalizacijski cjevovod koji je star preko 100 godina. Danas imamo 75-80% gubitaka vode kojeg mjeri sat Hrvatskih voda. Sad kad smo raskopali grad, postavlja se pitanje jesmo li mogli napraviti nešto više i tko je u tom procesu može preuzeti odgovornost, uključujući i mene. Štete su napravljene, međutim moramo 50 kilometara vodovodne mreže promijeniti kako bi bar gubitke smanjili na 40%. Ovaj je projekt od strateškog interesa i upoznat je i Vlada RH kao i Hrvatske vode s njime. Trenutno smo na 75% provedbe projekta i smatram da ne treba od toga dići ruke. Što se tiče plaćanja gubitaka, građani neće platiti, osim onoga što je dogovorena.“

Željko Tonković, ističe kako Grad Petrinja u Proračunu ima stavku za financiranje braniteljskih udruga te kako Grad treba bolje iskordinirati i riješiti, zajedno s državnim uredom za branitelje pri Sisačko – moslavačkoj županiji, troškove koji nastaju pri pogrebu hrvatskih branitelja koje nema tko sahraniti, drugo pitanje vijećnika Tonkovića odnosilo se na Malu Goricu i Brest, naime vijećnik smatra da je potrebno poduzeti više mjera i aktivnosti vezano za obranu od poplava. Gradonačelnik Dumbović vezano za troškove pokopa hrvatskih branitelja ističe kako Grad Petrinja sa određenim pijetetom se odnosi prema svakom čovjeku, ne samo prema hrvatskim braniteljima, pogotovo kada su u pitanju ljudske tragedije. Vezano za Brest i Malu Goricu gradonačelnik ističe kako je svjestan da ova mjesta imaju određenu problematiku te da je od Hrvatskih voda tražio da se u projekciju stavi i izgradnja nasipa kako bi se zaštitila od poplava navedena područja.

Sljedeće pitanje je postavio vijećnik Miroslav Petračić  koje se odnosilo na izgradnju studentskoga doma u Petrinji. Na postavljeno pitanje dio odgovora je dala Vlasta Vuglec, privremena pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine, koja je rekla da do sada Grad Petrinja nije dobio nikakav Zahtjev za izgradnju istog, a dio odgovora je dao gradonačelnik Dumbović rekavši: „Kada ide takva inicijativa treba se konzultirati s Gradom jer postoji Strategija grada Petrinje gdje i što graditi. Osobno ne bi tamo nikad stavio studenski dom, da se nabije između škole i fakulteta,  pogotovo zato što u Turkulinovoj ulici imamo prostor s kojeg otpada žbuka, prostor bivše Vojarne koji je napušten i samo propada.“

Vijećnica Luca Gašpar Šako, uputila je pitanje vezano za magistralni cjevovod Petrinja – Lekenik, te konstatirala da se treba početi raditi nešto konkretno u interesu sprječavanja iseljavanja, gradonačelnik je istaknuo kako je magistralni cjevovod projekt vrijednosti 16 milijuna kuna od iznimne važnosti za Petrinju i Lekenik, te kako se nada da će se ulaskom Gavrilovića i Poduzetničke zone u UPU  otvoriti i neki novi kapaciteti.

Zadnje pitanje postavlja vijećnik Nikola Bartolić, a vezano je za gradske stipendije. Zanima ga da li Grad može osigurati sredstva u sljedećoj godini za 42 studenta s obzirom da je predviđena kvota bila 30 studenata, a svih 42 zadovoljava uvjete.

Gradonačelnik odgovara: „ Svi studenti trebaju dobiti pomoć o Grada. Vjerujem da  se nepredviđena sredstva mogu nadoknaditi rebalansom i zbog toga što se mene tiče može, neka svi dobiju stipendije.

Drugo pitanje vijećnika bilo je vezano za sufinanciranje studenskog prijevoza, na što je gradonačelnik potvrdno odgovorio da Grad i dalje sufinancira prijevoz studentima.

Nakon Aktualnog sata krenula je cjelodnevna rasprava, a usvojene su slijedeće točke Dnevnog reda:

  • Razmatranje Izvješća o stanju sigurnosti na području Grada Petrinje za 2018. godinu.
  • Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Petrinje.
  • Prijedlog Odluke o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Petrinje za 2019. godinu.
  • Prijedlog Plana davanja koncesija na području Grada Petrinje za 2019. godinu.
  • Prijedlog Odluke o davanju koncesije za obavljanja komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području grada Petrinje.
  • Prijedlog Programa utroška sredstava doprinosa za šume za 2019. godinu.
  • Prijedlog Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu.

Gradsko vijeće Grada Petrinje nakon provedene rasprave po točci Dnevnog reda uspostave infrastrukture i jačanje kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u naselju Mala Gorica donijelo je Zaključak s kojim izgradnju spomenutog prihvatilišta drži neprihvatljivim.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr