12.07.2019.
Službena Petrinja
   427
Održana 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje

27. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje održana 12. srpnja 2019. godine u Gradskoj vijećnici u Petrinji, s početkom u 16,00 sati. Sjednicom je predsjedavao predsjednik, gospodin Nenad Radošević koji je utvrdio kako je na sjednici nazočno 19 vijećnika te se mogu donositi pravovaljane odluke.

Sjednica je započela usvajanjem Skraćenog zapisnika sa zadnje i predzadnje, 25. i 26. (izvanredne) sjednice Gradskog vijeća te nastavljena Aktualnim satom u sklopu kojeg su gradski vijećnici postavljali pitanja Darinku Dumboviću, gradonačelniku Grada Petrinje.

Prvo pitanje postavila je vijećnica Luca Gašpar Šako, zanima je da li je pokrenuta procedura koja se odnosi na Zahtjev za zemljište u Maloj Gorici pod inicijativom gospođe Gašpar Šako i branitelja grada Petrinje. U drugom pitanju je zanima završetak radova na Poduzetničkoj zoni Moščenica-Poljana koji su trebali biti gotovi do 30. lipnja, te zašto nisu?

Gradonačelnik ističe kako je danas bio na razgovoru s ministrom državne imovine i obećali su poslati odgovor kroz neko vrijeme zato traži razumijevanje i strpljenje dok ne dobiju odgovor od Ministarstva.

Na drugo pitanje gradonačelnik Dumbović daje odgovor:

„Mislim da treba na razini projekata razgovarati o tehničkim rješenjima i tehničkim problemima. Istina je da smo te radove trebali završiti, ali gledajući da je 22 dana u mjesecu svibnju padala velika kiša i imali smo jedan od najkišovitijih mjeseci u zadnjih 40, 50 godina i uz to smo imali zadnjih mjesec i pol dana dvije elementarne nepogode i to su jedni od razloga zašto Poduzetnička zona nije gotova. Poduzetnička zona će biti gotova u 9. mjesecu.“

– zaključuje gradonačelnik.

Vijećnik Miljenko Bušić daje sugestiju da je prosvjed najavljen na lažnoj facebook stranici, naime facebook stranica „Inicijativa branitelja grada Petrinje“ podignuta 22. lipnja a preimenovana je 10. srpnja pod istim tim nazivom te ga zanima kakvo je mišljenje gradonačelnika o tome.

Gradonačelnik konstatira da je za prosvjed, ali da se mora znati i red, nije u redu da se u vijećnici sad trenutno čuje više glazba od prosvjeda nego mi sada ovdje, to nije demokracija, to je najniži, najblaži i najprimitivniji način uzurpiranja ljudskih sloboda i rada na ovo Gradsko vijeće i mene kao gradonačelnika. Što se tiče lažiranja facebook stranice žao mu je što je to tako, ali ne može ulaziti mislim da je to problem na razini samih Udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata i njima je red da se očituje, ja ne mogu umjesto njih i bilo bi dobro da to očitovanje građani Petrinje čuju.

Sljedeće pitanje postavljeno je od strane vijećnika Mihaela Jurića kojega zanima koliko gradonačelnik ima savjetnika i koliko ga oni koštaju, te kada se očekuje da će radovi na Aglomeraciji ići ka svojem završetku.

Gradonačelnik odgovara da ima puno svojih savjetnika i da svatko od njih ima svoju kućicu u sistematizaciji, ali vi mislite na dva savjetnika koji su koordinatori i jedan od njih je koordinator već šest godina, a ovaj drugi je koordinator koji radi besplatno. Što se tiče Aglomeracije gradonačelnik sugerira vijećniku da će dobiti odgovor od svojih ministara Vlade, Hrvatskih voda i svih onih koji su uključeni u taj projekt te naglašava:

„Ako netko želi imati monopol u politici i monopol u projektu, ne može tražiti da netko drugi kao Grad ima monopol odgovornosti.“

Četvrto pitanje postavlja vijećnica Magdalena Komes vezano za Zaključak koji je doneslo Gradsko vijeće vezano za traženje Izvješća o projektu „Aglomeracija“. Drugo pitanje je vezano za pravo zaštite osobnih podataka svih osoba koje dobivaju donacije, sponzorstva i druge pomoći u gospodarstvu.

Odgovor je dobiven od Agencije za zaštitu osobnih podataka da se imena i prezimena osoba koje dobivaju donacije iz gradskog proračuna mogu javno objaviti, ta da li će se to raditi?
Gradonačelnik odgovara na postavljena pitanja:

„Mi smo za prošlu godinu izvješća objavili i kada prođe aktualna godina objaviti ćemo ponovo. Također ako vi želite možemo imamo jednu točku Dnevnog reda da onaj tko je dobio poticaj ili slično ovdje možemo iščitavati što Odbori rade, to nije problem.“

Vijećnicu Svjetlanu Lazić zanima kada će ići Natječaj za sufinanciranje poduzetnika na što gradonačelnika odgovara da je danas dobio informaciji da Ministarstvo rada raspisuje Natječaj i da mi kao Grad se moramo prijaviti pa ćemo znati što onda slijedi.

Zadnje pitanje postavio je vijećnik Tonković kojega zanima da li će gradonačelnik održati riječ i pomoći stanovnicima Novog Selišta u održavanju igrališta, asfaltiranju i održavanju javne rasvijetle, postoje entuzijazmi koji to rade same.

Gradonačelnik se obvezao da će u skoro vrijeme obaviti sastanak s povjerenikom Mjesnog odbora i da će se početi rješavati problematika.

Drugo pitanje je vezano za komunalne naknade koje su porasle za 300% za zdravstvene ustanove kao što su bolnice, dom zdravlja i škole, vijećnika zanima da li će se smanjiti.

Gradonačelnik odgovara da bi bilo dobro da svi zajedno sjednu i vide što treba napraviti, da se ispravi nepravda jer moramo biti osjetljivi prema zdravstvu, ali tu je uključena kanalizacija, odvodnja i pročistač stoga gradonačelnik moli na strpljenje.

Tijekom sjednice Gradskog vijeća osim zapisnika s prethodne sjednice usvojene su slijedeće točke Dnevnog reda:

 • Prijedlog Odluke o izradi IV. Izmjena i dopuna GUP-a Grada Petrinje 27GV,
 • Prijedlog Odluke o donošenju III. Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Poslovne zone Mošćenica Poljana,
 • Prijedlog I. Izmjena i dopuna Programa javnih potreba u sportu Grada Petrinja za 2019.

Vijećnici su izglasali i:

 • Prijedlog I. Izmjena i dopuna Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu Grada Petrinje za 2019. ,
 • Prijedlog II. Izmjena i dopuna Programa javnih potreba u odgoju, obrazovanju i razvoju civilnog društva Grada Petrinje za 2019. godinu,
 • Prijedlog II. Izmjena Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2019. godinu,
 • Prijedlog II. Izmjena Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2019. godini.

Tijekom sjednice većinom glasova usvojeni su i:

 • Prijedlog II. Izmjene Plana rada komunalnih i drugih djelatnosti na području Grada Petrinje u 2019. godini komunalnog trgovačkog društva Komunalac Petrinja d.o.o.,
 • Prijedlog Odluke o II. Izmjenama i dopunama Programa održavanja gradske imovine u 2019. godini trgovačkog društva Poslovne zone Petrinja d.o.o., kao i
 • Prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama Plana rada i financijskog plana za 2019. godinu trgovačkog društva Poslovne zone Petrinja d.o.o. o čemu je izvijestila Jasmina Robinić, direktorica.

Gradsko vijeće usvojilo je:

 • Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje za 2019. godinu,
 • Prijedlog II. Izmjena i dopuna Financijskog plana Dječjeg vrtića "Petrinjčica" Petrinja za 2019. godinu,
 • Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Petrinje za 2019. godinu.

Vijećnici su razmatrali:

 • Godišnje financijskog izvješća komunalnog trgovačkog društva Komunalac Petrinja d.o.o. Petrinja,
 • godišnje financijsko izvješće komunalnog trgovačkog društva Privreda d.o.o. Petrinja,
 • godišnjeg financijskog izvješća komunalnog trgovačkog društva Privreda d.o.o. Petrinja.

Usvojeni su još i :

 • Prijedlog Odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje,
 • Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Petrinje za gradnju komunalne infrastrukture Izgradnja dječjeg i sportskog igrališta Vatrogasno,
 • Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Petrinje za gradnju komunalne infrastrukture -Rekonstrukcija dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici,
 • Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Petrinje za projekt Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece,
 • Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Petrinje za projekt Sanacija klizišta Brest Pokupski, kao i
 • Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Petrinje za gradnju komunalne infrastrukture -Rekonstrukcija ulica Braće Hanžek i Josipa Runjanina.
2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr