16.07.2019.
Službena Petrinja
   447
Održana komemoracija za rano preminulog obrtnika Ivana Solomuna

Grad Petrinja i Udruženje obrtnika Petrinja, Glina i Topusko održali su komemoraciju  za gospodina Ivana Solomuna, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja-Glina-Topusko i dugogodišnji petrinjski obrtnik. 

Ivan Solomun je rođen u Hrvatskoj Kostajnici 21. rujna 1960. godine. Završio je četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje strojobravar. Član je Skupštine Udruženja obrtnika Petrinja u mandatnom razdoblju 2010-2014., Upravnog udruženja obrtnika Petrinja 2014.-2016. , potpredsjednik Udruženja 2015.-2016., nakon čega je na konstituirajućoj skupštini Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko 10. ožujka 2016. izabran za predsjednika. Solomun je aktivno sudjelovao i u radu Upravnog odbora Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije čiji je član od 2016. godine, kao i Skupštine OK SMŽ. Također, od 2016. godine obavlja i dužnost potpredsjednika OK SMŽ. Udruženje obrtnika Petrinja mu je 2014. godine dodijelilo priznanje za organizacijski rad, te je isto priznanje 2015. primio i od Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

Komemoracija se održala u Maloj vijećnici gradske uprave na kojoj su uz ožalošćenu obitelj i prijatelje prisustvovali Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika, Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore, Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije te Dario Supan, potpredsjednik Udruženja obrtnika Petrinja-Glina-Topusko.

Gradonačelnik Darinko Dumbović izrazio je žaljenje za pokojnim gospodinom Solomunom te izjavio:

„Obitelj Solomun, poštovano Udruženje obrtnika, dragi prijatelji našeg Ivana, kada sam čuo vijest to me izuzetno ganulo prije svega zato što sam poznavao Ivana kao čovjeka koji je znao preuzeti odgovornost za svoju obitelj te za Udruženje. On je čovjek koji je bio besprijekorno odan svim dobrim djelima koje je dao Petrinji. Kada se odlučio da bude prvi u Udruženju onda sam vidio jedan novi val ideja koje su dolazile svaki put kada bi se sastajali, kao što je bilo kod sv. Kate kada smo slavili Dan obrtnika. Ivan je čovjek koji je živio za Grad Petrinju i koji je definitivno znao preuzeti odgovornost. Danas, kada on više nije među nama i dalje će ostati njegov trag i sve ono što je on napravio. Sav njegov trud i posao su zapravo dobri temelji za budućnost. Grad, a siguran sam i obitelj možete biti ponosni što smo imali takvog čovjeka te mu definitivno danas trebamo odati počast i jedan oblik poštovanja. U svoje ime, ime zamjenice i mojih najbližih suradnica želim reći jedno veliko hvala Ivane, zahvaljujem ti što si dao karakter života i sadržaj, a ono što je najvažnije rješenja. Znam da danas svi mi možemo reći lijepe riječi o Ivanu te je upravo to ono što on zaslužuje. Poštovana obitelji, znamo da trenutno nema riječi koje bi mogle smanjiti Vašu bol, ali u ime svih, želim reći da ćemo uvijek pamtiti Ivana. On će uvijek biti jedna velika inspiracija za sva dobra djela ostavljena iza sebe. Iako je danas tužan dan, ostaju nam njegova sjećanja koja su izuzetno plemenita, stoga još jednom moja iskrena sućut i veliko poštovanje obitelji i svim njegovim velikim djelima koje je ostavio iza sebe."

Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije također je bio prisutan na komemoraciji na kojoj je naglasio:

„Dvije stvari obilježavaju život, a to su rođenje i umiranje, samo nam nikada nije jasno kako prerano odlaze oni koji su najbolji od nas. Ivana nisam dugo poznavao, no međutim sigurno je pet ili šest godina koliko se poznajemo ostavio dubok trag u našim odnosima i organizacijama koje smo nesebično konzumirali svakodnevno. Sve odluke smo zajedničko donosili, da tako kažem koncezusom , bez ikakvih trzavica u nadi i cilju za boljitak društva, za boljitak svoje familije,a naposljetku i Obrtničke komore i svih drugih udruženja kojima je nesebično posvećivao svoje slobodno vrijeme i praktički vrijeme koje je trebao posvećivati svojoj obitelji, provodio ga je u našim klupama i redovima, a to najbolje znaju supruga i kćerke. No, upravo je to još jedna veličina čovjeka koji se svjesno daje za okolinu i boljitak svih. U ovom se trenutku ježim te na žalost takvog čovjeka više nema među nama, ne svojom voljom i nadam se samo da će svojim primjerom u budućnosti pokazati kakav se treba biti i kako se treba raditi i na koji način treba živjeti u skladu s društvenom zajednicom, familijom i svim poslovnim obvezama koje jedan obrtnik može raditi. Neću više duljiti, iskrena sućut familiji, također cijelom Udruženju obrtnika Petrinja-Glina- Topusko želim da ne zaborave Ivana i sva njegova dobra djela koje je napravio za očuvanje obrtništva, poglavito jer smo u takvim okolnostima iznjedrili sve ono zajedno da obrtništvo ostane i da na ovim prostorima udahne novu budućnost na način kojim smo to dogovorili. Imali smo planove i za budućnost i zbog toga mi je žao što ne ću moći ostvariti zajedno s Ivanom. Još jedanput iskrena sućut svima i Grad Petrinja i svi drugi su izgubili jednog velikog čovjeka." 

Svi prisutni imali su prilike upisati se u knjigu žalosti koja će biti dostupna svim građanima od danas, 16. srpnja do sutra 17. srpnja 2019. u vremenu od 8 – 19 sati u prostorijama Male vijećnice gradske uprave.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr