05.02.2018.
Službena Petrinja
   316
Održana sjednica Vijeća za prvenciju Grada Petrinje

Sjednica Vijeća za prevenciju Grada Petrinje održana je danas, 05. veljače 2018. godine  u Maloj vijećnici Grada Petrinje.

Sjednici je prisustvovala većina članova Vijeća: Predrag Vučićević, Miroslav Tonec – načelnik PP Petrinja, Bojana Zagorac-Gršić – predsjednica Prekšajnog suda u Sisku, stalna služba u Petrinji, Marela Morić, dr. Inoslav Brkić - ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Vesna Boltužić - pedagoginja Srednje škole u Petrinji, te Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji ujedno obnaša dužnost predsjednika Vijeća.

Ovom prigodom Gradonačelnik Dumbović je istaknuo kako je ovo prva sjednica Vijeća u novom mandatu Gradskog vijeća, te je iznio razloge za njeno sazivanje, posebice ukazujući na pojavu vandalizma koje je rezultirao oštećenjem gradske imovine na stadionu, kupalištu, kantama za smeće, pisanjem neprimjerenih grafita, oštećenjem "pametnih klupa" i druge gradske imovine, te rekao: “Grad je pokušao odgovoriti postavljanjem video nadzora na pojedine "kritične" lokacije koje bi mogle doprinijeti smanjenju ovakvih pojava. Grad je to do sada previše koštalo, ali da će se uvođenjem video nadzora visoke rezolucije takve pojave pokušati suzbiti. Grad zadnjih godina gubi sjedište nekih institucija kao što je Općinski i Prekršajni sud, trebalo djelovati i u tom smjeru.“

U Vijeće, pored nazočnih gradonačelnik je imenovao doktoricu Marinu Kovač i profesora Armina Hadžića s tim da još uvijek nije izabran predsjednik Savjeta mladih Grada Petrinje. Miroslav Tonec, načelnik PP Petrinja, istaknuo je da je sigurnosna situacija na području djelovanja PP Petrinja dobra, te iznio neke podatke o stanju sigurnosti za proteklu godinu dodajući da su pojave vandalizma o kojima je govorio gradonačelnik sastavni dio izvješća.

U prošloj godini registrirano je 156 kaznenih djela, 18 manje nego 2016. godine (113 riješeno, 43 u obradi); 74 prekršaja protiv javnog reda i mira (jedan manje nego 2016.); 194 prometne nesreće ili 24 više nego 2016. godine. Registrirano je i 2595 prometnih prekršaja, 976 manje nego godinu prije.
Istaknuo je također da policija ne djeluje samo u funkciji represivnog aparata, već i u funkciji prevencije neprihvatljivih ponašanja.

PP Petrinja nema sistematiziranog službenika za poslove prevencije, ali je Tonec istaknuo kako je poduzeo određene aktivnosti i odredio službenika koji pokriva spomenuto područje, također je ukazao i na pojavu klađenja (sportske kladionice) te uporabu alkohola i cigareta među maloljetnicima.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr