25.04.2018.
Službena Petrinja
   896
Održana završna konferencija projekta AGRI-URBAN

Voditeljica projekta i ULG koordinatorica Edisa Mašinović i Dragana Vrančić, podrška lokalnom projektnom timu su u razdoblju od 18. do 21. travnja 2018. godine u sklopu projekta Agri Urban sudjelovale na završnoj konferenciji projekta u španjolskom gradu Baeni koji je ujedno i vodeći partner projekta. 

Naime, Grad Petrinje je jedan od ukupno jedanaest partnera u međunarodnom projektu AGRI-URBAN „Europska mreža za promociju zapošljavanja u poljoprivredi u malim i srednje velikim gradovima“ koji je odobren u sklopu programa međuregionalne suradnje URBACT III koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ostali projektni partneri su: Baena (ŠPA) koji je ujedno i vodeći partnera u projektu, Mollet del Valles (ŠPA), Fundao (POR), Pyli (GRČ),Mouans-Sartoux (FRA), Sodertalje (ŠVE), Cesena (ITA), Jelgava (LAT), Abergavenny (UK) te LAG Pays de Condrusse (BEL).

Prvog dana organiziran je svečani doček u Muzeju maslinovog ulja u Baeni, a za drugi dan je organiziran odlazak u grad Cordobu gdje je u prostorijama sveučilišta Cordobe održana službena inauguracija svih nas predstavnika gradova partnera i političkih predstavnika. Potom su održani tematski paneli na tri različite teme gdje smo ispred Grada Petrinje sudjelovali u panelu na temu "Competitiveness of SMEs in the food value chain" (Konkurentnost malih i srednjih poduzeća u lancu vrijednosti hrane) zajedno s predstavnicima Jelgave iz Latvije, Cesene iz Italije te Mollet del Vallés iz Španjolske. Moderator panela je bio Eurico Neves, vanjski Ad Hoc Expert ,a uz njega je u panelu sudjelovala i Mar Delgado, vanjski stručnjak za ruralni razvoj s Agronomskog fakulteta Sveučilišta Cordoba.

Drugi dan smo sudjelovali na radionicama koje su se održavale u tvornici maslinovog ulja Núńez de Prado. Teme radionica su bile vezane uz financijsko i administrativno izvještavanje obzirom da je kraj provedbe projekta te smo razgovarali o mogućim projektima za nastavak transnacionalnog umrežavanja i financiranje razvojnih aktivnosti. Radionice su održavali glavni stručnjak projekta Miguel Sousa te predstavnici glavnog partnera Španjolskog grada Baene. Potom smo sudjelovali u obilasku tvornice Núńez de Prado koja od 1986. godine ne koristi pesticide pri uzgoju stabala maslina i prakticira eko metodu uzgoja.

Nakon radionica, sudjelovale smo u terenskom obilasku mjesta Zucheros, a potom na službenoj konferenciji predstavljanja Integriranog Akcijskog plana Grada Baene koja se održavala u Arheološko-povijesnom muzeju „La Tercia“.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr