"> " />
   15.09.2018.
Službena Petrinja
   811
Otvorena izložba Ratna prijateljstva u ratu i poraću“ u Petrinji

Otvorenje izložbe pod nazivom "Ratna prijateljstva u ratu i poraću" održalo se danas 14. rujna u galeriji Krsto Hegedušić s početkom u 19 sati, a autorice iste su doc. dr. sc. Sanja Lončar i Alma Trauber. Izložba govori o društvenim aspektima Domovinskog rata (1991.-1995.) na Banovini i u fokus stavlja prijateljstvo kao važan, univerzalan i pozitivan segment ratnog i poratnog razdoblja. 

Cilj ove izložbe je ukazati na međuljudske odnose pojedinaca, sudionika i suvremenika ratnog doba čiji su se životi prepleli zbog ratnih i poratnih događanja. Ratna prijateljstva gotovo su neistražena tema u znanstvenom i stručnom sagledavanju Domovinskog rata u Hrvatskoj, što je bio poticaj za traženje ratnih prijatelja te da svi pokušamo razumjeti kako su se razvili bliski odnosi te čvrste spone poštovanja, povjerenja i ljubavi koje ove osobe, ratne prijatelje, povezuju do danas. Izložba se održava u sklopu manifestacije Dani sjećanja 1991. – 2018. u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine te u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, a na otvorenju iste prisutan je bio Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, koji je rekao:

"Danas su posebni dani, Dani sjećanja, dani koji nas vraćaju u 1990. i 1991. godinu i kroz te dane koje smo prošli to je nešto posebno i ovdje mogu reći svima vama, koji ste dali sebe da ovu izložbu pretočite kroz sliku i kroz riječi, to je nešto što ostaje trajni zapis, ali ostaju i svima nama neki blicevi, fleševi, neke slike koje ne možemo nikada istjerati iz glave, mi koji smo bili u Domovinskom ratu. Zato se večeras trebamo prije svega prisjetiti svih onih koji nema među nama, koji su dali svoje živote za lijepu našu Domovinu i za sve one koji imaju te bliceve i fleševe, ali imamo i sjećanja. Postoje sjećanja koja su trenutačna, koja su polovična, postoje sjećanja da se nitko ne može ničega ni sjetiti, ima i takvih i postoje oni koji spavaju, idu u krevet, koji se dižu sa sjećanjima, to su obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Postoje i ova prijateljstva koja se ne mogu zaboraviti iz Domovinskog rata. Sad kad ovdje pogledam točno znam gdje sam koga vidio, u koje vrijeme 1991. godine. Tu je gospođa koja je pekla kolače iz Siska, ovdje je ako se ne varam, došla je u Moščenicu, ja sam vas prepoznao, to sam htio reći da postoje ti fleševi i slike koje se ne mogu iz uma i sjećanja maknuti zato je dobro da sve više i više kroz budućnost senzibiliziramo javnost i da dođu na izložbe i da promoviramo ovakve izložbe, jer nije bilo lako živjeti, puno je lakše složiti ovo. Zahvaljujem svima vama pogotovo ovdje Hrvatskom domu, vama koji ste danas rekli lijepe riječi o ovoj izložbi i vjerujem da Dani sjećanja u gradu Petrinji će biti vječna ljubav, vječna inspiracija da sve buduće generacije koje će zajednički živjeti u gradu Petrinji će stvarati bolju budućnost."

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr