29.05.2018.
Kultura
Službena Petrinja
   714
Petrinjci oduševili Piotrkow Trybunalski

Na V. međunarodnom festivalu kulture “Twin City Culture” u Piotrkowu Trybunalskom u Poljskoj koji se održao 26. i 27. svibnja Petrinju su uz izaslanstvo Grada, predstavili Tamburaški orkestar Folklornog ansambla “Petrinjčica” i udruga “Đeram” iz Dragotinaca. 

Grad Petrinja već 3. put sudjeluje na ovom međunarodnom festivalu gdje ima mogućnost predstaviti svoju kulturnu baštinu. Tamburaški orkestar je zvucima petrinjske pjesme oduševio mnogobrojnu publiku, a udruga “Đeram” je predstavila naše običaje, rukotvorine i domaću tradicijsku hranu koju su svi posjetitelji imali priliku degustirati.

Zlata Jajčinović, voditeljica petrinjskog izaslanstva na ovom putu u Poljsku je istaknula kako je prezentacija odrađena uspješno.

„Možemo reći da smo ne samo predstavili Grad već i Republiku Hrvatsku jer smo bili jedini predstavnici iz Hrvatske. Naši mladi i veseli tamburaši svojom svirkom i pjesmom mlade solistice Sare sa prekrasnim glasom, oduševile su posjetitelje festivala i privukli su veliku pozornost prisutnih medija. Naš štand je za cijelo vrijeme trajanja prezentacije bio najposjećeniji, iskazali su veliki interes za proizvode koje smo prezentirali i koje smo dali na degustaciju. Nosili smo proizvode naših lokalnih OPG-ovaca“

- rekla je Jajčinović i dodaje kako su iz ovog poljskog grada ponovno pozvali Petrinju da sudjeluju na njihovom festivalu i iduće godine krajem svibnja.

Tamburaški orkestar Folklornog ansambla “Petrinjčica” zvucima petrinjske pjesme oduševio je mnogobrojnu publiku festivala. Potvrdio nam je to njihov voditelj Ivan Kleković.

„Bili smo jako lijepo prihvaćeni. Odradili smo dva zaista krasna nastupa na jednoj predivnoj pozornici, napravili prekrasan ugođaj i nadam se da su posjetitelji bili zadovoljni, iako su oni to već najbolje pokazali svojim pljeskom. Nama je to najvažnije, da se ljudima svidi ono što radimo. Mislim da smo opravdali naš KUD, ali i naš grad pa i našu domovinu“

- smatra Kleković.

Kata Perković, predsjednica Udruge Đeram iz Dragotinaca je istaknula kako su na ovom Festivalu imali zadatak prezentirati etno baštinu našeg Grada ali i Hrvatske.

„Mi smo se potrudili da ponesemo sve ono što bi doista značilo kako to kod nas izgleda i da bi ljudi shvatili tko smo mi, čime se bavimo i na kraju što radimo. Mislim da smo bili jako uspješni jer smo nosili naše etno proizvode, odnosno stručne radove koje su za tu prigodu radile članice Udruge, ali također, ovom prilikom smo imali neke etno predmete čak do 100 godina stare. Na štandu je bilo ručnih radova, sve je bio autentični prikaz onoga što je bilo nekada prije“.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr