10.10.2019.
Službena Petrinja
   434
Posvećeni temelji crkve sv. Spiridona Čudotvorca

Uz staru robnu kuću u Petrinji, na mjestu starog uništenog hrama, održana je svečanost posvećanja temelja crkve Svetog Spiridona Čudotvorca. Nakon izrađene projektne dokumentacije, prošle godine izdana je građevinska dozvola za izgradnju nove crkve na lokaciji prethodno uništene 1991. godine. Na svečanosti je temelje posvetio episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim. 

Episkop je svima poželio puno sreće i bolja vremena za cijelu Petrinju. Uz episkopa gornjokarlovačkog i paroha petrinjskog protojereja Saše Umićevića, kamen temeljac položio je i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović:

„Možemo reći da smo danas prisustvovali jednom događaju koji vraća ono što treba imati svaki narod, svaki grad. Manje-više znamo da smo u ovim dijelovima više puta bili različiti, da u toj različitosti naš zajednički život dolazi do punog izražaja. Dati čovjeku da je slobodan i da ima svoju slobodu, to ne bi trebalo biti pitanje civilizacije. Ono što znamo kroz noviju povijest, što smo prošli, da su odnosi bili neću reći loši, već izrazito loši, i sad ih treba graditi. U tim odnosima znamo da su uvijek postojali pojedinci koji su to rušili, i postoje ljudi koji su graditelji. Ja sam uvijek bio graditelj! Želim da kao prvi čovjek Grada poželim svim vjernicima pravoslavne vjere koji su građani Petrinje, s jednim izuzetnim poštovanjem, da zajedničkim radom i ljubavi prema svakom čovjeku radimo na boljoj budućnosti za svakog čovjeka.“

- rekao je Dumobvić.

Vrijednost dosadašnjih radova je 420.000 kuna, a za zidanje zidova crkve do krovne konstrukcije trenutno nedostaje sredstava.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr