19.10.2018.
Službena Petrinja
   947
Središnja svečanost obilježbe Dana hrvatskuh branitelja SMŽ u Farkašiću

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve žrtve Domovinskog rata kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku.

Središnja svečanost obilježbe nastavila se kod spomen obilježja u Novom Farkašiću gdje je obilježen dan obrane i zaustavljanja neprijateljskoga prodora u Novi Farkašić.

Ovaj dan od posebne je važnosti za hrvatske branitelje koji su branili ovo područje i borili se za slobodu Republike Hrvatske. Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada Petrinje, zamjenici gradonačelnika Darinka Dumbovića, Branimir Bešlić i Viktorija Kaleb, kao i predsjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje Magdalena Komes.

„Čestitam svim braniteljicama i braniteljima naš dan. Ponosan sam na to što sam bio sudionik tih događaja. Nalazimo se u Farkašiću, ovdje se odigrala jedna od najspektakularnijih i najvećih bitaka Domovinskog rata kada su dečki iz Gromova, odnosno Pripadnici 1.pješačke bojne Crne mambe 2.gardijske brigade Gromovi, uspjeli slomiti otpor nebojano većeg broja neprijatelja. Uništeno je nekoliko tenkova, nekoliko ih je zaplijenjeno. Ta bitka mijenja tijek rata na ovom području jer nakon nje ne zauzimaju niti jedan metar hrvatske zemlje na ovoj strani Kupe. Njihov plan je vjerojatno bio prijeći Kupu i krenuti prema Zagrebu. Možete zamisliti kakve bi žrtve bile u Oluji da su oni došli do Kupe i da se rijeka Kupa morala forsirati i prelaziti. Još jednom svim braniteljima čestitam njihov dan i u ovom duhu prisjetimo se svih naših poginulih i nestalih branitelja.“

Molitvu u Farkašiću predvodili su don Paško Glasnović i trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr