17.09.2019.
Službena Petrinja
   503
Središnje obilježavanje manifestacije Dana sjećanja 1991. - 2019.

Središnje obilježavanje manifestacije „Dana sjećanja 1991.-2019.“ i sjećanje na 16. rujan 1991. godine počelo je misnim slavljem u crkvi svetog Lovre koje je predvodio velečasni Josip Samaržija. Misi su u ime Grada Petrinje prisustvovali zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb i zamjenik Branimir Bešlić te brojni uvaženi gosti. 

Nakon mise svečanim Mimohodom sjećanja sudionici su se uputili do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje je uz čitanje imena svih 598 poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, održana komemoracija s polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, istaknuo je kako je Petrinja prvi grad iza Vukovara po broju žrtava u Domovinskom ratu:

„Nažalost Petrinja je iza Vukovara prvi grad koji je platio ogromnu cijenu u Domovinskom ratu. U rujanskim Danima sjećanja s jednom posebnom tugom, poštovanjem, pijetetom odajemo počast prije svega prema onima kojih nema, za koje smo danas došli ovdje, pred kojima smo se poklonili i rekli jedno veliko hvala. Ovo je poštovanje ne samo prema njima ovo je poštovanje prema svim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, obiteljima poginulih civila i svih onih koji su nestali. Mnogi su ostali sakati, mnogi su ostali prepušteni sami sebi kada su u pitanju hrvatski branitelji. Ovdje mi kao Grad možemo samo reći jednu veliku istinu – Grad Petrinja u tom trenutku stvaranja Domovine nije mogao dati više, on je dao sve od sebe što je mogao. Želimo samo dati poruku da grad Petrinja želi da precentralizirana država ima ono što je izuzetno važno - više mogućnosti za ove ljude koji ovdje žive. Država je imala svoju šansu kada je stvarala sama sebe upravo preko poginulih hrvatskih branitelja sada obitelji, ovi građani u gradu Petrinji traže u državi svoju šansu da iskoristimo tu šansu da znamo zašto imamo Domovinu to će biti konačna potvrda i satisfakcija ovog čovjeka koji ovdje živi s tugom i s ranama. Danas smo svi velika obitelj, danas smo svi stisnuli ruke majkama, očevima, koji s tugom ovdje gledaju jedni druge i koji gledaju ponekad da li im se može vratiti taj najbliži – ne može ali možemo sigurno mi kao društvo povesti puno više onih zadataka i onoga što bi trebali kroz određene standarde napraviti za sve građane grada Petrinje, zato hvala svima.“

– zaključio je gradonačelnik Dumbović.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr