18.06.2019.
Službena Petrinja
   220
Suradnja Grada Petrinje i Udruge Ars Organi Sisciae

Gradonačelnik Darinko Dumbović  jučer, 17. lipnja 2019. godine, je zahvalio predsjednici udruge Valentini Badanjak Pintarić na suradnji i uspješnoj realizaciji 13. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae i 5. ZRIN festivala.

Nakon nedavno uspješno održana dva velika kulturna programa u organizaciji Hrvatske udruge Ars organi Sisciae, zahvaljujući kojima je Petrinja sa svojim širim područjem postala nezaobilazna kulturna destinacija očuvanja tradicije orguljanja sada već dobro poznata diljem Hrvatske, gradonačelnik Darinko Dumbović jučer, 17. lipnja 2019. godine, je zahvalio predsjednici udruge Valentini Badanjak Pintarić na suradnji i uspješnoj realizaciji 13. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae i 5. ZRIN festivala, a ujedno su razgovarali o planovima za buduće razdoblje. Višegodišnja suradnja i pokroviteljstvo Grada Petrinje ovim programima kojima je cilj promoviranje vrijedne orguljaške baštine Sisačke biskupije i tradicije orguljanja na našem području još od 18. stoljeća, koja je preživjela i opstala unatoč uništenjima vrijednih povijesnih instrumenata tijekom Domovinskog rata, i ove je godine prepoznata široj kulturnoj javnosti .

U sklopu 13. međunarodnog orguljaškog festivala u Petrinji se po prvi puta program na orguljama izveo četveroručno, dok su od šestodnevnog programa 5. ZRIN FESTIVALA čak dva dana održani koncerti u petrinjskim Gorama i Hrvatskom Čuntiću. Upravo dislociranost koncertnih lokacija bila je tema razgovora gradonačelnika i gđe. Badanjak Pintarić te je dogovoreno da se za iduću godinu zajednički planira besplatan prijevoz publici do Gora i Hrvatskog Čuntića čije su župne crkve postale idealan i omiljeni prostor kulturnih programa klasične glazbe starih majstora i svojevrsni čuvari glazbene i kulturne baštine. Zaključeno je da je dosadašnja suradnja Grada Petrinje i Udruge Ars organi Sisciae primjer kako se godinama temeljito i sustavno može graditi i izgraditi kulturni brand i na području klasične glazbe te zaštite orguljaške baštine i na područjima daleko od velikih kulturnih urbanih centara . Ukoliko ste vođeni idejom obnove i zaštite bogate kulturne baštine koja svjedoči tradiciju orguljanja stariju od dvjesto godina na našem području, promovirajući kulturnu baštinu našeg područja kao kulturno-turističke destinacije sa bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, uspjeh je zajamčen.

GALERIJA

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr