24.04.2018.
Službena Petrinja
   781
Svečano otvorenje ureda Informacijskog centra Europe Direct Petrinja

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević danas je otvorio ured Informacijskog centra Europe Direct Petrinja, a u ime domaćina skup je pozdravio i poželio dobrodošlicu  Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević danas je otvorio ured Informacijskog centra Europe Direct Petrinja, a u ime domaćina skup je pozdravio i poželio dobrodošlicu Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje. U pratnji gradonačelnika između ostalih bila je Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika dok su u izaslanstvu Europske komisije bili Dijana Kuzman Štaudinger, EDIC koordinatorica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ksenija Škreblin, Digital leader Odjela za komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj.

Edisa Mašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje pojasnila je smisao Informacijskog centra Europe Direct Petrinja.

„Smisao je da EU na neposredan i eventualno posredan način tim putem komunicira sa svojim građanima u svrhu njihovog informiranja o njihovim pravima, kao Europljanima, o mogućnostima koje imaju, bilo da se radi o programima EU, raznim fondovima ili drugim izvorima financiranja, te informiranje o samim institucijama EU, o Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i raznim odborima“.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je kako se ovdje radi o spoju iskustva i mladosti kada se govori o europskim projektima.

„To je jedan standard koji pokazuje kako i na koji način educirati, kako komunicirati i kako pokazati ljudima da ovdje ima razloga za opstanak, razloga u kojem imamo kao grad koji je u Domovinskom ratu platio ogromnu cijenu i koji bi na kraju trebao imati svoji priliku, priliku kroz sve državne institucije, ali i kroz europske fondove. Petrinja se može pohvaliti da smo grad koji je započeo taj proces i ja kao gradonačelnik i kao prvi čovjek uz svoje suradnike imao sam želju da hvatamo vlak prema Europi i prema europskim fondovima. Prvi smo iz kohezije koji povlačimo 431 milijun kuna, napadamo još dvije mini aglomeracije i naše će komunalno poduzeće aplicirati oko 900 milijuna kuna. Došli ste u grad u kojem ste bili i gledali ga 91. u Domovinskom ratu, mi nastojimo da kao Feniks iz pepela se dignemo i da sav kapacitet koji imamo stavimo u funkciju dobrobiti građana te lijepih i mogućih uvjeta života u prekrasnom prostoru od Kupe pa do Une“

- rekao je gradonačelnik.

Branko Baričević voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj izrazio je zadovoljstvo što je Informacijski centar Europe Direct Petrinja deseti otvoreni centar u Hrvatskoj, te nadodao:

„S time ste Petrinju stavili na jednu još jednu kartu. U Hrvatskoj imamo 10 gradova u kojima se nalazi ovakav Centar, ali ste postali dio još jedne veće obitelji, europske obitelji sa više od 500 takvih centara. Postali ste dio mreže koja dnevno može komunicirati sa bilo kojim od tih 500 gradova, kao i sa sjedištem u Bruxellesu. Ovo je više od simbolike, jer Europa više nije samo u Bruxellesu i Zagrebu, nego od sada i u Petrinji. Sve što postoji u informacijskom centru u Bruxellesu, od sada postoji i u Petrinji. Vi znate da je jedna od glavnih politika EU otkako Unija postoji je kohezijska politika. Gotovo trećina proračuna EU se troši na kohezijsku politiku. To je veliki iznos od više od tri stotine milijardi eura. Svi smo upoznati da za ovo razdoblje od 2013.do 2020.godine Hrvatskoj stoji na raspolaganju 13 milijardi eura, ali je povučeno jako malo, manje od 10 posto. No to je bio početak. Vjerujem da će Hrvatska stići. Za sada je ugovoreno znatno više, gotovo polovica tog iznosa“.

Tijekom posjeta Branko Baričević sa suradnicima obišao je Zelenu kuću, Srednju školu Petrinja, Kuću zdravlja i Malu kuću koji su im predstavili svoje projekte.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr