30.10.2018.
Službena Petrinja
   1041
U Petrinji i Mošćenici održan mamografski pregled

Grad Petrinja, na inicijativu gradonačelnika Darinka Dumbovića, u mjesecu borbe protiv raka dojke, organizirao je besplatan mamografski pregled mobilnom mamografijom. Za sve žene koje su se prijavile u Petrinjskoj kući zdravlja, mamografski pregled održan je jučer u Petrinji na Trgu hrvatskih branitelja, a danas u Mošćenici kod školske dvorane Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. 

Gradonačelnik Dumbović istaknuo je kako je prevencija najvažnija te kako time radimo dobra djela pa nastavio: „Ovo nije prvi puta, već četvrtu, petu godina u kontinuitetu nastojimo doći do onih pacijenata koji su ponekad ne mogu reći lijeni, nego misle da bolest ne dolazi njima. Mi moramo nastupiti na ovakav način, znamo da je preventiva jako važna, znamo da se treba više angažirati i svjesni smo da u sljedećoj godini moramo napraviti više za naše sugrađanke.

Plan je da se sljedećih godina kombi s mobilnom mamografijom ide na dislocirana mjesta na Banovini gdje žene nemaju naviku ili mogućnosti odlaska doktoru.

Smrtnost je nažalost velika, ali isto tako i svakodnevno netko oboli od toga i to je upravo zbog prevencije. Možemo reći da naša petrinjska Kuća zdravlja upravo to radi i mislim da smo na dobrom tragu da napravimo još više u proračunu jer moramo odvojiti još više za prevencije kako bi došli s ovakvom tehnikom i strukom.

Zahvaljujem se svima koji su danas ovdje, struci, volonterima, Mjesnom odboru i svima koji su u kontaktu sa ženama u ovom trenutku napravili dobra djela. Nadam se da su sve žene zdrave te da idu s osmjehom kući i to je apel za sve ostale da sljedeće godine dođu i da nemamo samo dva dana mamografiju nego šest dana.“

Pregled su mogle obaviti žene starije od 38 godina, koje nisu trudne ili ne doje, žene koje u zadnjih 12 mjeseci nisu obavile mamografsko snimanje te žene koje u zadnjih pet godina nisu operirale karcinom dojke.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr