22.06.2019.
Službena Petrinja
   142
U šumi Brezovici obilježen Dan antifašističke borbe

Dana 22. lipnja održano je svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska u šumi Brezovici.

Svečanost je počela polaganjem cvjetova, umjesto vijenaca, jer su sredstva za tu namjenu uplaćena za obnovu Spomenika na kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Darinko Dumbović zajedno s izaslanicima Vlade, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te brojnim drugim predstavnicima visoke dužnosti.

Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović o ovom danu je kazao:

„Povijesna je istina da su upravo ovdje u Brezovici 1941. godine hrvatski komunisti sisačkog kraja pokrenuli ustanak protiv nacizma koji se tada širio Europom.
Bila je to borba protiv totalitarnog režima, pa tako i ustaškog režima koji je podržavao političku i rasnu netrpeljivost i progon na rasnoj i političkoj osnovi.

Ustanak u Brezovici bio je početak povijesne borbe Hrvata za slobodu i neovisnost.
Pola stoljeća kasnije hrvatski je narod proglasio državnu neovisnost i obranio Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Danas je Hrvatska suverena država i punopravna članica Europske unije koja svoju budućnost gradi na dostojanstvu i ravnopravnosti svojih građana, na toleranciji i poštivanju ljudskih prava.

Upravo zato, danas, na ovom mjestu odajemo počast svima onima koji su u tom mračnom razdoblju ljudske povijesti stali u obranu slobode i demokracije i koji su kroz svoju borbu ugradili antifašizam u temelje suvremene hrvatske države.“

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr