13. braniteljski susreti u Petrinji

sp8

„Dvadeset i osam udruga hrvatskih branitelja od toga je dvadesetak HVIDR-inih i ostalo su udruge dragovoljaca i veterana iz šest županija.“ - odgovorio je Antun Pintar, predsjednik HVIDRA-e Petrinja, na pitanje koliko udruga sudjeluje  na 13. braniteljskim susretima u Petrinji. Susreti su tradicionalno započeli odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću, a nakon toga otvorenje je zbog kiše upriličeno u vojarni Zrin. Svečanosti otvorenja nazočili su, uz brojne branitelje, general Vlado Šindler, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i Nevenka Benić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja, koja je susrete i otvorila.
U ime Grada Petrinje Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika, pozdravila je sve prisutne i obratila se prigodnim riječima, te naglasila: „U Danima smo sjećanja koji traju cijeli rujan i mislim da je to jedini gradu u Hrvatskoj koji je cijeli jedan mjesec posvetio braniteljima , molitvi, polaganju vijenaca, sjećanju ,odavanju pijeteta što je u istinu predobro. Posebno sam sretna što danas vidim tu ljude iz Kostrene, Rijeke, Zagreba,Bjelovara. Branitelji se poštuju, međusobno se cijene. Saslušala sam i one razgovore onih branitelja koji se ne pojavljuju, koji nisu medijski eksponirani ,saznala sam puno stvari koje ih tište i stojim kod riječi gospodina s kojim sam razgovarala, dokle god i jedan branitelj bude zakinut za bilo koje svoje pravo još uvijek nemamo Hrvatsku onakvu kakvu smo sanjali. Grad Petrinja pokušava čak i nemoguće u okviru svog proračuna, osigurava ono što može prema svim udrugama, a pokušava i izvan toga. Gradonačelnik je stvarno u tom pogledu uvijek širokog srca kad su branitelji u pitanju.“ 
Svečanost otvorenja svojim nastupom uveličali su članovi HKUD-a Mošćenica, Tamburaška sekcija FA Petrinjčica i KUD Pokupljanka iz Bresta.
U sportsko natjecateljskom dijelu Susreta tijekom dana branitelji sudjeluju na Drugom memorijalnom malonogometnom turniru na stadionu Mladost, u ribolovu na Petrinjčici, a u prostorima vojarne natječu su u Beli, šahu, pikadu, boćanju.

sp2

sp3

sp4

sp12

sp16

sp17sp19

sp19

sp22

sp23

sp24

sp1

sp5

sp7

sp11

sp13

sp15

sp18