23.09.2019.
Službena Petrinja
   549
Dani sjećanja – 28 godina od pada Petrinje

U sklopu Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine u kapeli sv. Jakova u Mošćenici u subotu, 21. rujna 2019. godine, služena je sveta misa zadušnica.

Nakon toga je svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama odana počast paljenjem svijeća ispred Križa kod kapele sv. Jakova, potom kod spomenika poginulim braniteljima i civilima te spomenika poginulima u minskim poljima u ovom petrinjskom prigradskom naselju, kod „Finela“, na mjestu gdje su poginula tri hrvatska branitelja te na kraju kod spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću u Koloniji. Počast su odale obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruge proistekle iz Domovinskog rata te izaslanstvo Grada Petrinje na čelu s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem i njegovom zamjenicom Viktorijom Kaleb. Gradonačelnik Dumbović prisjetio se tih rujanskih dana 1991. godine:

„Kada se sjetimo tih rujanskih dana onda nam prolaze ustvari slike, fleševi kroz glavu, prolaze ti ljudi, mladi ljudi, hrvatski branitelji i borci, svi oni koji su ostali sakati i sada kada gledamo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, nestalih civila, civilnih žrtava, žrtava koji su ovdje poginuli poslije Oluje u svojim ulicama gdje su napravili korak više u minskim poljima – to je prestrašno, to su ljudske tragedije, to su ljudske sudbine, to je ustvari neopisivo i sjećanja koja će uvijek se vraćati nazad i koja će uvijek biti prisutna hrvatskim braniteljima, nama koji smo bili ovdje i obiteljima.

Treba stvarati senzibilitet i biti ovdje uz te hrvatske branitelje koji su živi i njihove obitelji, na tome moramo poraditi da Domovinski rat i sve ono što smo radili ne bi otišlo u zaborav. Uvijek se treba sjećati naših heroja – pukovnika Predraga Matanovića, koji je to jutro kada smo krenuli nastradao i uvijek se sjećam tog trenutka kada smo ostali bez Bože Martana, zapovjednika, u par sati smo ostali bez tih zapovjednika, Stjepana Grgeca, isto tako, to je ono što sad mi prolazi kroz glavu i tu se uvijek treba doći pokloniti. Nadam se da ćemo napraviti u sljedećoj godini jedan spomen zid na Trgu hrvatskih braniteljica da bude u spomen na sjećanje koje mora ovjekovječiti Mošćenicu kao prvu liniju organiziranosti i položaja i prvu crtu.“

- zaključio je gradonačelnik.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr