11.04.2019.
Službena Petrinja
   183
Obilazak novo asfaltirane lokalne ceste od Župića do Križa Hrastovačkog i posjet Banovom kamenu

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, dana 3. travnja 2019. godine, zajedno sa svojim suradnicima, direktoricom Turističke zajednice Petrinja Ivankom Držaj i Vladom Lovrekovićem, direktorom tvrtke Komunalac obišao je asfaltiranu županijsku cestu kod izvora Bijele stijene koja se nalazi na dionici od dijela državne ceste D37 od Župića prema Križu Hrastovačkom u duljini od 1 070 m. 

Tijekom posjeta gradonačelnik je obišao i „Banov kamen“ spomenik banu Josipu Jelačiću koji je značajan simbol Hrvatske povijesti te novouređeni prostor sa novom sjenicom i mostićem kod izvora Bijele stijene.
Tijekom obilaska Gradonačelnik Darinko Dumbović je izjavio:

„Obišli smo još jednu potencijalnu turističku destinaciju koja sadržajno govori o odgovornosti prema čovjeku, prirodi i svemu ono što moramo čvrsto držati i paziti. Imamo ovdje prekrasan izvor pitke vode gdje manje-više, nitko nije prošao, a da nije stao kod Bijele stijene i napio se pitke vode. Znači mi imamo određene potencijale i treba čuvati tu prirodu, s druge strane to je sadržaj jedne turističke ponude. Ovdje možemo reći da je ovaj Bijeli kamen (Banov kamen) simbol povijesti bana Josipa Jelačića.
Taj dio moramo oplemeniti sa sadržajima kako bi putnik stao, spustio se do izvora, napio se vode i upoznao se sa prirodnim ljepotama. Moramo imati sve vrste putokaza, pokazati koje turističke staze imamo, koji su naši potencijali, što je Hrastovačka i Zrinska gora i sportske rekreacije. Moramo ih dovući u prekrasnu prirodu jer Petrinja ima što pokazati.

Drago mi je što ćemo u jednom „mini projektu“ napraviti sadržajno kako oplemeniti ovaj prostor i kako ga kulturizirati. Mislim da smo naišli na jedan mali nemar, ali i mi smo suodgovorni jer moramo dati i ponuditi određene kante ili mobilno reciklažno dvorište jer kad vidimo kako ovdje neodgovorni ljudi bacaju smeće koje je sastavni dio kulture u životu. U toj kulturi života trebamo dati sadržaj kako bi jedni druge ispravili i imali kvalitetniju i bolju odgovornost prema prirodi. Također, bili smo partneri sa Županijskim cestama u kojem smo napravili preko kilometar županijske ceste. Grad Petrinja je sufinancirala taj projekt sa 50% financijskih sredstava, a to je 350.000,00 kuna gdje ćemo nastojati da i dalje županijskim cestama budemo 50% partneri i ono što županija bude imala u našem prostoru za asfaltirati dogovorenim zajedno. Dobre stvari za koje mislim da kroz ovu poziciju asfaltiranja i odgovornosti prema infrastrukturi možemo reći da ovaj novi sadržaj koji je Turistička zajednica uredila i investirala preko 20.000,00 kuna za sjenice, mostiće i stalke za bicikle što sve ukupno iznosi blizu 50.000,00 kuna , a sve kako bi Petrinja bila mjesto što ljepše za vidjeti.“

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr