17.10.2019.
Službena Petrinja
   98
Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa gradonačelnik Dumbović organizirao prijam za Udrugu slijepih SMŽ

Prijam za predstavnike Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije-Grada Siska povodom Međunarodnog dana bijelog štapa u Maloj vijećnici Grada Petrinje održao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, sa zamjenicom, Viktorijom Kaleb. 

Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo kako je ovaj prijam na neki način simboličan, ali je i potvrda dobrih partnerskih odnosa Grada Petrinje i Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije-Grada Siska:

„Da vidimo što možemo kada su svi oni problemi vezani za sve ono što vi nailazite u sustavu, a to su uvijek neke prepreke, neke stvari koje moramo zajednički odrađivati i kroz koje ustvari mi, kraj kojih mi ne možemo prolaziti u širokom luku nego upravo da ih uzmemo u svoje ruke, u koštac da kažemo što možemo zajednički napraviti. Sve poteškoće koje imate znam da niti jedan sustav nije idealan, niti jedan čovjek nije idealan, ali postoje ljudi koji kroz dobru volju, kroz svoj život imaju senzibilitet“

- rekao je gradonačelnik te se zahvalio na dosadašnjoj suradnji i obećao daljnju pomoć u radu Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije-Grada Siska te poručuje kako su im vrata njegova ureda uvijek otvorena. Danko Tomanić, predsjednik ove Udruge, je istaknuo kako imaju dobru suradnju s Gradom Petrinja.

„Mi smo od Grada Petrinje kao lokalne samouprave i svih institucija koje grad pokriva nailazili smo na potporu i razumijevanje. Ponekad mi je žao što među našim članovima, koji žive na području Petrinje, moramo i njih educirati, puno razgovarati u smislu što Grad može dati, što Grad može učiniti za pojedine potrebe. Trudimo se balansirati jer znamo u kakvoj situaciji živimo, znamo koja su ograničenja, prije svega financijska, ali postoje neke stvari koje možemo mijenjati srcem i ovdje se to čini dobro“, rekao je Tomanić. Podsjetio je kako članove njihove Udruge okupljaju u Dnevnom centru slijepih u Sisku gdje dolazi i veliki broj korisnika iz Petrinje. Stoga je Tomanić najavio kako će se sa svojim projektom javiti na natječaj iz Intervencijskog plana. „Tu smo predvidjeli na neki način premještanje tih usluga iz Siska u Petrinju da bi te ljude u Petrinji, naše članove pa i šire ostavili tu, bliže kući, da bi u Petrinji poboljšali kvalitetu života i kvalitetu tih socijalnih usluga. Mi za to imamo kapacitete, Petrinja sigurno za to ima kapacitete. Mi smo u Udruzi slijepih imamo zaposlene dvije osobe kao videći pratitelji koji rade, jedna je zaposlena preko ESF-a, a druga preko Ministarstva, jedna osoba je zaposlena u Petrinji i stalo nam je da u Petrinji imamo zapošljive ljude koji nam mogu signalizirati problematiku tih ljudi, situaciju u gradu i slično“

- rekao je Tomanić.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr