11.04.2019.
Službena Petrinja
   185
Prijam Davida Vujasića, rekordera i vlasnika 51 diplome

U Maloj vijećnici grada Petrinje, gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb dana 5. travnja 2019. godine organizirao je prijam za mladog Petrinjca i genijalca Davida Vujasića rekordera koji je svojim uspjehom na 103. mjestu u svijetu u slaganju Rubikove kocke. 

David inače živi u Taborištu, mjestu pokraj Petrinje, i student je druge akademske godine Filozofskog fakulteta u Zagrebu smjera psihologije. Zanimanje za slaganje Rubikove kocke traje još od 2013. godine kada ju je odlučio prvi puta složiti i od tada ruši svjetske rekorde u natjecanjima kao što su „Osijek Open 2015.“ , „Croatian Open 2017.“, „Srebian Open 2019.“ i „Ponikva Open 2019.“ godine.

David je danas vlasnik 51 diplome s 11 natjecanja u Hrvatskoj. Da bi svladao sve tehnike i uvježbao potrebno mu je oko 6 sati dnevno slaganja različitih Rubikovih kocki a slaže ih s dvije ruke, jednom, s povezom preko očiju, s nogama…Uz osvojene diplome broji i 14 zlatnih, 17 srebrnih i 20 brončanih.

Gradonačelnik Dumbović je tom prigodom kazao:

„Pozvali smo te zato što smo na tebe ponosni i znamo da imaš sjajne rezultate, znamo da nas promoviraš i kao Grad. To je svjetla točka tvojih sposobnosti i vještine kojom pokazuješ kako se nešto što je komplicirano može vrlo jednostavno složiti i kada je problem u nečijim tuđim rukama onda to izgleda vrlo jednostavno. Mi smo odmah prepoznali tvoj talent i sposobnost, što za Grad može biti nešto posebno, a za sve ono što dalje budeš napredovao, privatno i na fakultetu, ako bude trebalo da još pomognemo.“

David se zahvalio na dosadašnjoj potpori, te je opisao i kako se provode natjecanja: „Natjecanje funkcionira tako da imamo kategoriju 3×3 s dvije ruke i natjecatelji u jednoj skupini pet puta slažu kocku. Nije svakih pet puta isto i nakon slaganja najbolje i najlošije vrijeme se odbacuju, te se uzima prosjek od tri slaganja. Zato postoje dva tipa rekorda: rekord za jedno slaganje i rekord za prosjek. Osim s dvije ruke postoje i kategorije slaganja 3×3 jednom rukom, na slijepo, u što manje poteza i nogama na podu.“

Tijekom razgovora stvorila se i ideja da se jedno od natjecanja održi i u Petrinji, a u cilju što veće popularizacije ove vještine, također i uz posebnu Davidovu prezentaciju mladima koji se žele okušati u tome.

GALERIJA

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr