28.03.2019.
Službena Petrinja
   300
Prijem petrinjskih srednjoškolaca, aktivista „Prosvjeda za klimu“

Prijem učenika Srednje škole Petrinja koji su se 15. ožujka pridružili globalnom prosvjedu „School Strike 4 Climate“ koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, organizirao je danas u Maloj vijećnici Grada Petrinje Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje. 

„Kad pogledamo vas, mlade ljude koji ste kao takvi i buntovnici koji daju poruku koja bi trebala sve nas više uključiti u život koji bi našoj okolini, zraku, atmosferi i prostoru koji udišemo bio što kvalitetniji. Grad Petrinja je nastojao da kroz svoju strategiju napravi nešto što je energetski, ekološki, efikasno i ekonomski prihvatljivo da imamo bolji život i odgovornost prema prostoru u kojem živimo. Mi smo prije 2,5 godine bili prvi energetski grad, izuzetno smo puno uložili u sustav koji je vezan za obnovu pročelja i fasada, oko 380 privatnih kuća, 20-tak zgrada, to je jedan energetski život grada gdje smo povukli preko 60 milijuna kuna. Također imamo reciklažno dvorište te Taborište koje je u sanaciji sa svim mogućim europskim standardima, nastojimo da to bude na visokoj razini i tu smo puno sredstava uložili. Ovo što vi radite je za svaku pohvalu, dajete jednu poruku svojoj generaciji i imate odgovornost prema svima onima koji bi zrak trebali imati u funkciji zdravog života ako još i to ne budemo znali onda se postavlja pitanje kuda nas to vodi i kud ta atmosfera ide koja će sigurno vratiti milo za drago, priroda to vraća i ona je tu prema čovjeku nemilosrdna. Zalažem se da imamo zdrav pristup da zaštitimo našu Hrastovačku i Zrinsku goru i da nemamo čistu sječu šuma i svega onoga što se devastira u našem prostoru. Glasno govorim u Saboru NE nukleranom otpadu i svim onim problemima koji bi eventualno trebali biti ovdje i koje bi država i europska politika željela usidriti na naše područje.“

– zaključio je gradonačelnik.

Ljubica Škorić Drndelić, profesorica stručnih predmeta, rekla je kako su se prosvjedu priključili jer smatraju da je izuzetno važno osvijestiti činjenicu da nemamo neku drugu zemlju na koju možemo otići već da zemlja, zrak, voda koje trenutno imamo su već doista i jako zagađeni i da se svi sada moramo potruditi da to sačuvamo da ne ide dalje u to zagađenje jer više nemamo nekih drugih opcija. Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja, istaknuo je kako je u Strategiji škole pitanje ekologije jedno od važnijih pitanja, kao i energetska učinkovitost i razdvajanje otpada. Tomislav Latin, viši stručni suradnik za zaštitu okoliša u Gradu Petrinji, također je istaknuo kako Grad Petrinja, i ove godine se pridružio akciji WWF – a „Sat za planet Zemlju“ te će u subotu, 30. ožujka na jedan sat isključiti rasvjetu u središtu grada.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr