25.07.2019.
Službena Petrinja
   322
Proslava Sv. Jakova u Mošćenici

Središnja proslava Sv. Jakova, zaštitnika Mošćenice danas je počela Svečanom sjednicom MO Moščenica nakon čega je slijedilo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, stradalim u minskim poljima Mošćenice i žrtvama NOB-a. Vijence su položila brojna izaslanstva, mošćeničke udruge i ustanove, udruge proistekle iz Domovinskog rata te predstavnici stranaka. Počast je u ime Grada Petrinje odao i gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojom zamjenicom, Viktorijom Kaleb.

Nakon odavanja počasti procesija se uputila prema kapeli Sv. Jakova gdje je održano svečano misno slavlje. Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo kako je Sveti Jakov simbol ljubavi i mira, te nadodao:

„Ovo je jedna krasna proslava u kojoj zajednički objedinjujemo kulturu, tradiciju, običaje te vjerske, političke i športske događaje koje je Moščenica nosila kroz svoju povijest. Moščenica je također kroz svoju povijest zabilježila ono što smo danas i napravili, a to je da smo se poklonili poginulim hrvatskim braniteljima i sa svijećama i vijencima odali pijetet svima njima. Narodno veselje, pjesma, ples i sve ovo što smo poslije mise čuli, to je baština, to je ono što Moščenicu čini Moščenicom i zato želim da ona ima svoj prosperitet i kad gradonačelnik sigurno ću dati sve od sebe, ne samo zato što potičem odavde nego želim da imamo svi ono što bi trebali imati, a to je standard života. Neka Sveti Jakov bude naša vječita nada, ljubav, želja, inspiracija i hrabrost da budemo bolji ljudi i da napravimo što više za naše mjesto i cijelu Petrinju.“

Središnja proslava Sv. Jakova, zaštitnika Mošćenice nastavljena je bogatim poslijepodnevnim programom koji je bio upotpunjen predstavljanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Banovine, a mladež DVD-a Mošćenica sa svojim gostima predstavila je svoja umijeća kroz pokazne vježbe. Večernji program nastavljen je bogatim kulturno umjetničkim programom HKUD-a Mošćenica s brojnim gostima, a vrhunac večeri bio je glazbeni nastup Željka Bebeka.

Cjelodnevnoj proslavi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremama i organizaciji proslave Sv. Jakova.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr